Design for the circular economy

Design for the circular economy

In de jaren 90 kwam ecodesign op. Het product maar dan van milieuvriendelijk materiaal en energiezuiniger. Ecodesign werd opgevolgd door “Design for sustainability”, eco-producten in een duurzame context, waarbij voor een optimale levenscyclus wordt ontworpen. De nieuwste visie? Circulaire economie. En de boodschap is: “De tijd is om, de grondstoffen raken op en de leefbaarheid van onze omgeving is in gevaar.”

Insight

Duurzaamheidsstrategie

Ecodesign, Sustainability, Circular Economy; alledrie belangrijke thema’s. Ze opereren op verschillende niveau’s maar zijn allen keihard nodig om de aarde ook in de toekomst voor de mens leefbaar te houden. 

De materie is extreem complex en als ontwerper is je invloed beperkt. Als je iets hebt ontworpen voor gemakkelijke recycling, wordt het dan ook daadwerkelijk gerecycled? Leidt mileuvriendelijk materiaalgebruik ook tot een duurzamer product? Hoe belangrijk is een energiezuinig ontwerp als de energie duurzaam wordt opgewekt? Begrip van de keten is cruciaal.

In deze complexe materie kiest Spark koers en stelt deze steeds bij. We werken met ecocost databases om de betere materialen voor onze producten te selecteren. We rekenen onze concepten door op energieverbruik en baseren mede de ontwerpkeuzes daarop. We denken na over product-dienstcombinaties, die de productlevenscyclus van maken-kopen-gebruiken-weggooien kunnen doorbreken. We proberen bij elk product te begrijpen wat de bepalende duurzaamheidsfactoren zijn en leggen daar de focus. Voor een product dat vaak mee moet in het vliegtuig is lichtgewicht ontwerp het belangrijkst. Carbon composiet is slecht recyclebaar, maar op de lange termijn dan toch beter. Voor een telefoon met een economische levensduur van 3 jaar, is het belangrijk dat deze niet na 2 keer vallen stuk is. Valproeven en robuust ontwerp zijn dan nodig.

Onze rol? Samen met onze klanten kijken wij realistisch naar het te ontwikkelen product en bepalen samen de strategie voor duurzaamheid binnen de mogelijkheden en de productstrategie van de klant.

Ontwerpproces

In het ontwerpproces hebben we 4 fasen geïdentificeerd waarin we de duurzaamheid van een product kunnen beïnvloeden. 

  1. Bij de start van het project. Samen met de klant definiëren we het doel, en bepalen het programma van eisen.
  2. Bij de conceptontwikkeling en conceptkeuzes. We genereren en kiezen duurzame conceptrichtingen waar mogelijk.
  3. Bij de materialisatie. Uiteindelijk kiezen we hier voor de juiste materialen en productiewijzen. Hierbij maken we gebruik van de ecocost database.
  4. Effect-evaluatie. Als het product wordt gebruikt, kunnen we de feiten beoordelen en bijsturen voor de volgende generatie. 
"Gone are the days of sustainable design. Now we have to learn to think about lifecycles, and designers have a key role to play"Nat Hunter, Co-Director of Design at The RSA

 

Meer weten?

Lees hier meer over “designing for a circular economy” door The Great Recovery.

Ook aan de TU Delft wordt onderzoek gedaan in het veld Circular design.

In het onderzoek “products that last” worden 5 principes genoemd voor circular design:

  1. Elevates design to a systems level .
  2. Strives to maintain product integrity.
  3. Is about cycling at a different pace.
  4. Explores new relationships and experiences with products.
  5. Is driven by different business models.

In het rijtje mag ook de Ellen McArthur foundation niet ontbreken.