De Carver gaat definitief in productie

20 oktober 2005

Commercieel directeur Eric Blomsma van Carver Europe GmbH zei woensdag dat de serieproductie over drie weken begint in een fabriek in de buurt van Straatsburg.

Carver animationHij maakte dat bekend op de Tokyo Motor Show. Carver verwacht in Straatsburg volgend jaar tussen de vijfhonderd en duizend exemplaren te produceren van zijn ingenieus ogende driewielige auto. In 2007 komt de Carver II in productie. Daarvan zullen naar verwachting op jaarbasis tussen de 5000 en 10.000 exemplaren worden verkocht. Blomsma zei dat wordt gekeken om de productie van dit model onder te brengen bij een fabrikant in India.

Carver procesCarver is een project van de familie Van den Brink in Dordrecht. Sinds 1997 wordt al aan het project gewerkt. Er zijn inmiddels miljoenen euro's in geïnvesteerd. In 2000 werd voor het eerst een rijdend prototype getoond. De firma Spark design & innovation stond aan de wieg van dit prototype. Vanuit de 3D CAD styling werd de prototypebouw gedaan voor carrosserie, interieur en assemblage met chassis. Op deze video ziet u deze proto in actie.

De Carver is een compact driewielig voertuig voor twee personen waarvan de twee achterwielen altijd aan de grond blijven. Hij weegt 670 kilogram en heeft een krachtbron van 68 pk. De gestroomlijnde carrosserie en het voorwiel kantelen als het voertuig door de bocht gaat. Hierdoor werken geen zijwaartse krachten op de bestuurder en de eventuele passagier. Het voertuig mag worden bestuurd door bezitters van een autorijbewijs. Sinds 2003 zijn in een werkplaats in Dordrecht handmatig 24 exemplaren gebouwd en verspreid over de wereld. Die waren volgens Blomsma vooral bedoeld om het ontwerp te verbeteren en geschikt te maken voor serieproductie. een van de verbeteringen is gevonden in iets meesturende achterwielen, wat de stabiliteit ten goede komt. De Carver I zal in ons land 39.950 euro gaan kosten. Fiscaal gezien wordt het voertuig als motorfiets belast. De Carver II moet in Nederland onder de 20.000 euro blijven. (Bron: ANP)