Medica 2015: dit namen we mee

Medica 2015: dit namen we mee

Hij zit er weer op: de grootste internationale vakbeurs op het gebied van health en medical. Spark was erbij in Düsseldorf. We kijken terug op een beurs waar we veel van onze innovaties lieten zien en geïnspireerd raakten door de nieuwste mogelijkheden. Sparkers die erbij waren, geven een blik in de toekomst

8 december 2015

Wat ons opviel

Het doel van ons bezoek aan de Medica was voornamelijk inspiratie opdoen en nieuwe technieken leren kennen. Maarten Timmer was namens Spark aanwezig en vertelt: “Dit jaar viel het vooral op dat er een heel aantal producten gepresenteerd werd vanuit een brede co-development tussen meerdere kleine medische bedrijven en ontwikkelaars.” Ook Houdijn Beekhuis zag interessante ontwikkelingen: “Mooi aan de Medica vind ik altijd de enthousiaste standhouders. Die kunnen uren vertellen over hun producten. Bijvoorbeeld over het 3D-laseren van minuscule buisjes zodat ze flexibel worden. Maar ook over precisiestansen, MRI-scanners en het produceren van ‘nep’-organen.”

Intuïtief productgebruik

Een van de innovaties die opviel op de Medica is de Lucas 2: een hartmassagesysteem dat met minimale onderbreking een slachtoffer kan reanimeren. Maarten Timmer hierover: “Dit is intuïtief productgebruik ten voeten uit: de simpelheid waarmee dit hartmassagesysteem bij een patiënt aangebracht kan worden en de daarbij passende vormgeving van het product zijn indrukwekkend.”

Sommige spelers zien het belang er al van in, anderen nog niet, maar design kan de medische wereld nog veel verder veroveren. Het is een domein waar iedere seconde het verschil tussen leven en dood kan betekenen. Intuïtieve producten, die zichzelf uitleggen en niet verkeerd gebruikt kunnen worden zijn daarom cruciaal. Hierop voortbordurend gaf Robert Barnhoorn op de Medica een presentatie over het belang van design. De mede door ons ontwikkelde Mellon Switch diende als voorbeeld. Barnhoorn vertelt: “We kwamen meerdere relaties tegen die nog niet wisten dat we al zoveel doen in dit domein. Gelukkig konden we dat op Medica prima laten zien.”