Spark presenteert: de PALV

14 oktober 2004

De PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) is een nieuw hybride voertuig dat kan rijden en vliegen.

De PAL-V is een slank en aërodynamisch voertuig geschikt voor vervoer van deur tot deur, brandstof efficiënt op de weg, reistijd efficiënt in de lucht.

PAL-VMet de PAL-V zijn snelheden van 200 km/h op de weg maar ook in de lucht haalbaar.

Voorzien van een gepatenteerd kantelsysteem, stuurt het als een auto en kantelt het als een motorfiets. Het is comfortabel en flexibel. Rij van huis naar het dichtstbijzijnde vliegveld of helisite. Transformeer naar een autogiromodus en wordt luchtwaardig.

Vliegen met autogirotechniek is relatief gemakkelijk te leren, veilig en betrouwbaar.

De hoofdrotor wordt niet aangedreven door een motor maar deze roteert door de voorwaartse snelheid, die gegenereerd wordt door de inklapbare push-propeller aan de achterkant.

Met zijn VSTOVL (Very Short Take Off Vertical Landing) mogelijkheid kan de PAL-V bijna overal landen.

De PAL-V maakt gebruik van de lagere luchtlagen (onder de 1500 meter), beneden de drukke commerciële routes. Hierdoor is de PALV ook te gebruiken in landen met een slechte weginfrastructuur.

De PAL-V heeft geen nieuwe infrastructuur nodig en is ideaal te koppelen aan het huidige wegennet. Het maakt gebruik van de bestaande wegen, vliegvelden, helisites en benzinepompen. Als de snelwegen verstopt zijn vlieg je, als het weer te slecht is en na zonsondergang rij je. Rijden en vliegen gecombineerd in een voertuig dat niet meer kost dan een luxe middenklasse auto.

De ondernemer John Bakker uit ‘s Gravenmoer werkt samen met Spark design & innovation uit Ridderkerk en andere partners aan de verdere ontwikkeling van de PAL-V.

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Spark design & innovation: palv@sparkdesign.nl of met John Bakker (+316 - 53 46 80 89)
Zie ook http://www.pal-v.com/