Rescue Tip-Board: opblaasbaar reddingsvlot succesvol getest

28 juni 2012

Het Rescue Tip-Board, een volledig opblaasbaar reddingsvlot voor hulpverleners dat Spark ontwikkelt in samenwerking met HONOR Safety & Consultancy, is dit voorjaar te water gegaan. Het tweede prototype van het vlot werd succesvol getest met brandweerduikers René van Wel, Ruud Gareman en Henk Westerduin van Brandweer Haaglanden op de Noord Aa bij Zoetermeer.

Rescue Tip-Board opblaasbaar reddingsvlot gekanteldErgonomisch redmiddel
Spark werd gevraagd een innovatief concept te ontwikkelen om de brandweer te ondersteunen bij het redden van drenkelingen uit oppervlaktewater. Het resultaat is het innovatieve Rescue Tip-Board. Een ergonomisch hulpmiddel waarmee hulpverleners drenkelingen eenvoudig uit het water kunnen halen zonder veel kracht te hoeven gebruiken. Door achterop het vlot te gaan staan, kantelt het vlot. De hulpverlener kan de drenkeling vervolgens eenvoudig uit het water scheppen door slechts achterover te leunen met de drenkeling om deze aan boord te krijgen. Manipulatie van de drenkeling wordt hierdoor tot een minimum beperkt.

Rescue Tip-Board opblaasbaar reddingsvlot opgevouwenVolledig opblaasbaar
Het vernieuwende reddingsvlot is self-inflatable en wordt voortgetrokken met de Seabob, een krachtige elektrische waterjet. Het verschil met het eerste prototype van het reddingsvlot is dat het ontwerp nu geheel opblaasbaar is. De bodem van het eerste prototype was gemaakt van board uit polyester. Een volledig opblaasbaar redmiddel heeft als voordeel dat het lichtgewicht, compact op te vouwen, makkelijk mee te nemen én goedkoper is.

Rescue Tip-Board opblaasbaar reddingsvlotResultaat test
De belangrijkste uitdaging voor het volledig opblaasbare prototype was dat het reddingsvlot zich in het water hetzelfde moest gedragen als het eerste prototype. En dat is gelukt! Inmiddels wordt met HONOR Safety & Consultancy gewerkt aan de eerste productieserie van het Rescue Tip-Board.

Basis brandweeruitrusting
Brandweer Haaglanden testte begin augustus 2011 het eerste prototype van het reddingsvlot. Deze eerste proeven waren al veelbelovend. Het Rescue Tip-Board blijkt een snelle, veilige en arbovriendelijke methode voor reddingen in het water. Het zou dan ook geweldig zijn als het redmiddel onderdeel wordt van de basis brandweeruitrusting.

Op 8 juli 2012 is in Incident, het multidisciplinaire vakblad voor hulpverleners, een artikel verschenen over het Rescue Tip-Board, eerder BOBslee genoemd. Brandweerinnovator Jack Ruibing van Veiligheidsregio Haaglanden vertelt daarin over het vooruitstrevende reddingsvlot.

Zie ook: Reddingsvlot voor drenkelingen, www.honor-safety.nl, www.vrh.nl, www.watersave.nl

Rescue Tip-Board opblaasbaar reddingsvlot Rescue Tip-Board opblaasbaar reddingsvlot
Rescue Tip-Board opblaasbaar reddingsvlot Rescue Tip-Board opblaasbaar reddingsvlot