Reddingsvlot voor drenkelingen

28 augustus 2011

Brandweer Haaglanden testte begin augustus een nieuw vlot voor het redden van drenkelingen. De eerste proeven zijn veelbelovend, zegt Jack Ruibing, Programmadirecteur Kwaliteit en Innovatie, en voorzitter van de stuurgroep van het EU-project WaterSave bij de Veiligheidsregio Haaglanden. 'Het Rescue Tip-Board is een snelle, veilige en arbovriendelijke methode voor reddingen in het water. Dit redmiddel moet een onderdeel worden van de basis brandweeruitrusting.'

Prangend probleem
Het Rescue Tip-Board, een product van Spark en HONOR Safety & Consultancy, lost een prangend probleem op. Motorbootjes zijn vaak niet te lanceren, of het duurt te lang voordat ze operationeel zijn. Bovendien zijn er veel, en gevaarlijke, manoeuvres nodig om een drenkeling vanuit het water in het bootje te hijsen. Naar het slachtoffer zwemmen neemt eveneens veel tijd in beslag, en het reddingszwemmen zelf vergt veel van drenkeling en duiker.

Slimme oplossing
De Rescue Tip-Board is een lichtgewicht self-inflatable reddingsvlot in combinatie met de Seabob, een krachtige elektrische waterjet die het vlot voorttrekt. De combinatie is eenvoudig met een brandweervoertuig mee te nemen, en zeer snel te lanceren. De brandweerduiker vaart met de Seabob in hoog tempo naar het slachtoffer, en sleept het Rescue Tip-Board met zich mee. Het reddingsvlot wordt door de duiker gepositioneerd bij het slachtoffer. Daarna trekt hij het slachtoffer eenvoudig het vlot op.

Uniek daarbij is de kantelbeweging die het vlot maakt. Bij de kop van het Rescue Tip-Board steken twee draagboeien schuin omhoog. Zodra de brandweerduiker daartussen stapt, kantelt het vlot wat naar voren. De duiker hurkt vervolgens, trekt het drijvende slachtoffer naar zich toe en laat zich samen met de drenkeling rustig achterover vallen. Het vlot kantelt daardoor naar achteren, en wordt daarop snel afgevoerd door de Seabob.

Veilig, arbovriendelijk en snel
Het Rescue Tip-Board is zes maal sneller dan een reddingszwemmer, en in tegenstelling tot een motorbootje altijd en vele malen vlotter te lanceren. Deze tijdwinst is cruciaal voor een slachtoffer dat gestabiliseerd moet worden. Daarnaast is de manipulatie van een drenkeling minimaal. Door de slimme kantelbeweging wordt er nauwelijks getild, wat extra letsel en stress voorkomt. Bovendien sparen hulpverleners veel energie uit: die kan nu gericht worden op het redden van het slachtoffer. Dit alles maakt het Rescue Tip-Board tot een zeer goed redmiddel dat drenkelingen op een snelle manier en met een minimum aan handelingen evacueert.