Interview Spark directie in Items

1 november 2004

In nummer 5 van de design glossy voor ontwerpend Nederland geeft de 2-koppige directie van Spark, ir. Robert Barnhoorn en ir. Maarten Wilming, een interview over de luxe reiskoffer HENK.

Robert Barnhoorn‘HENK’ is het verhaal van de Nederlandse zakenman die op een dag, tijdens een zakenreis naar New York in de zware sneeuw door de straten zeulde met twaalf kilo bagage in zijn trolley. Op dat moment realiseerde hij zich dat er over de hele wereld mensen zijn die zich groen en geel ergeren aan hun zware trolleys met lawaaiige instabiele wieltjes die geen obstakel kunnen nemen. Hij besloot zelf een luxe koffer te ontwerpen. Twaalf jaar is hij ermee bezig geweest, hij werkte met ontwerpbureaus over de hele wereld, maar kreeg de technische invulling bij een gewicht van circa vijf kilo, niet van de grond. Hij kwam uiteindelijk bij Spark terecht omdat het bureau bekend staat om jarenlange ervaring op het gebied van het ontwerpen van complexe en hoogwaardige producten die er ook qua vormgeving aantrekkelijk uitzien en vanwege de kennis en ruime ervaring met het hele traject van productontwikkeling - van concept en strategie tot prototype en marktintroductie.

Robert Barnhoorn: “De grenzen van het haalbare zijn op allerlei fronten verlegd. Zo stuurden wij toeleveranciers van componenten en materialen aan om nieuwe processen toe te passen. We hebben veel hoogwaardige materialen als carbon, titanium en magnesium gekozen en hiermee de grenzen van de productiemogelijkheiden opgerekt. Zo diende carbon als basis, een onverwoestbaar materiaal dat veel in Formule 1 wagens wordt gebruikt maar dat nu voor het eerst seriematig kan worden toegepast.” Aan de binnenkant koos HENK voor paardenhaar omdat het past bij de uitstraling van de koffer. “Net als een Bentley met skai bekleding niet past” legt Maarten Wilming uit. De binnenzijde van Henk is ook bedekt met fineersoorten die laagje voor laagje over elkaar zijn aangebracht, de bedieningsknopjes zijn van ebbenhout omdat het warm en solide aanvoelt en de leersoorten zijn zeer exclusief – van uiterst zacht rundleer tot krokodillenleer.