Support 2012: grensverleggend

13 mei 2012

Van 9 tot en met 12 mei jl. vond in de Jaarbeurs in Utrecht de grensverleggende beurs Support 2012 plaats voor mensen met een fysieke beperking. Op de Supportbeurs waren diverse stichtingen en aanbieders van zorgproducten en zelfs vakantiespecialisten aanwezig. Onder de toonaangevende exposanten waren ook enkele klanten van Spark.

Klanten Spark
ThyssenKrupp Encasa presenteerde de StairWalker traphulp waarop veel enthousiaste reacties van de bezoekers kwamen. Het bleek een ware publiekstrekker en een van de bezoekers zei dat hij de traphulp er ‘vet en strak’ vond uitzien. Zowel therapeuten als bezoekers met een functiebeperking probeerden de StairWalker uit. Lopital demonstreerde de eenvoudig en elektrisch bedienbare Reflex douche-toiletstoel. Optelec was aanwezig met de ClearReader+, het voorleesapparaat voor visueel gehandicapten dat was genomineerd voor de Support Innovatie Prijs.

StairWalker ThyssenKrupp Spark Support beurs Optelec ClearReader+ Spark Support beurs

Vernieuwende producten
De exposanten lieten veel vernieuwing zien op techniek, interactie en ergonomie, niet zozeer op vormgeving. Het publiek kwam vooral naar Support 2012 om producten uit te proberen en om te ontdekken wat zij vooral nog wel kunnen ondanks hun beperking. Er waren veel rolstoelen, maar ook sta-op-douchestoelen en takelliften. Bijzonder was een rolstoel met rolondersteuning in de vorm van een motortje, vergelijkbaar met de techniek van een elektrische fiets.

Trend: esthetiek
In de markt voor mensen met een fysieke beperking komen veel producten voor die vooral goed moeten werken, maar er vaak niet mooi uitzien. De laatste jaren wordt esthetiek echter steeds belangrijker, omdat de gebruikers met een beperking niet gestigmatiseerd willen worden en volwaardig willen deelnemen aan de samenleving.

Dat de gebruiker meer inbreng krijgt, bleek onder andere uit de mogelijkheid voor bezoekers om mee te denken over innovaties. Hun ideeën werden ter plaatse uitgewerkt in workshops op het gebied van mobiliteit.

StairWalker Levant ThyssenKrupp Spark Support beurs

Bekijk hier de foto-impressie van Support 2012

Lees hier de meningen van bezoekers op Twitter

Lees hier het jurycommentaar op de genomineerde producten voor de Support Innovatie Prijs

Zie ook: www.supportexpo.nl