TU Delft bezoekt Spark in Recife

TU Delft bezoekt Spark in Recife

Studievereniging i.d van de opleiding Industrieel Ontwerpen van de Technische Universiteit (TU) Delft organiseert elke twee jaar een studiereis naar een opkomende economie.

2 augustus 2012

Dit jaar was Brazilië voor de tweede keer aan de beurt. Naast Rio de Janeiro en São Paulo deden de 28 masterstudenten en twee docenten deze keer ook de opbloeiende stad Recife aan. Niet geheel toevallig de stad waar Spark zijn Braziliaanse activiteiten aan het uitrollen is.

Innovatiecentrum C.E.S.A.R.
Sparker en Braziliëpionier Hugo Honijk heeft de groep studenten eind juli begeleid tijdens een één-daagse company case bij innovatiecentrum C.E.S.A.R. (Centro de Estudos e Sistemas Avançados de Recife). De studenten werkten in groepen de hele dag samen met tien C.E.S.A.R.-ontwerpers aan verschillende cases met de thema‘s interaction, strategic and integral design. De cases waren gericht op producten en diensten voor de Braziliaanse markt.

Design cases

De drie onderwerpen waren: het (her)ontwerpen van een couveuse, hoe mensen te motiveren hun energierekeningen op tijd te betalen en het (her)ontwerpen van de huidige Braziliaanse mobiele stemcomputer. Brazilië is een van de weinige landen waar bij de verkiezingen iedereen (verplicht) electronisch stemt. Met een groot aantal laagopgeleiden en analfabeten is het een uitdaging deze stemmethode voor iedereen makkelijk bruikbaar te maken. 

Typisch Braziliaans
De samenwerking tussen Braziliaanse en Nederlandse ontwerpers zorgde voor verrassende en leuke resultaten. “Het was leuk om te zien dat de Nederlandse studenten tijdens de cases uitgebreid werden voorgelicht over typisch Braziliaanse gewoontes zoals het naar de bank gaan om je rekeningen te betalen. Iets wat in Nederland niet meer wordt gedaan”, aldus Hugo Honijk.

Onverwachte resultaten
Marijn Goemans (één van de Nederlandse studenten): “De Braziliaanse ontwerpers en Nederlandse studenten vulden elkaar goed aan tijdens de cases. De diverse achtergronden en kennis van de Braziliaanse ontwerpers zorgden voor interessante, nieuwe invalshoeken. Gecombineerd met het Nederlandse perspectief, de creativiteit en kennis leverde dit een leuke dag én onverwachte resultaten op.”

 

Zie ook: http://researchproject.io/, C.E.S.A.R.