Uitreiking Rotterdam designprijs 2013

Uitreiking Rotterdam designprijs 2013

Vrijdag 31 januari was de feestelijke uitreiking van de prestigieuze Rotterdam designprijs. Spark design & innovation was samen met PAL-V Europe NV één van de vijftien finalisten.

1 februari 2014

Nominaties
De nominaties kenmerkten zich door een brede diversiteit aan producten en diensten, variërend van schoenen van LEGO, interactieve kleding, graphic en interaction design en de vliegende auto PAL-V! Voor de jury de bijna onmogelijke taak om alle appels met peren te vergelijken en uit deze hoogstaande inzendingen een winnaar te selecteren.

Boeiend jurydebat
Tijdens de uitreiking was het jurydebat dan ook een boeiend onderdeel van het programma. Het was interessant om te horen hoe de juryleden de rol van design in ons dagelijks leven zien en hoe ze de nominaties bekeken en beoordeeld hadden.

Vooral de sociale impact die design heeft op de maatschappij was één van de zwaarwegende criteria van de jury, die bestond uit Caroline Baumann (directeur Cooper-Hewitt National Design Museum), Edwin Heathcote (architect en design journalist) en Virginia Tassinari (ass. Professor space aan de MAD Universiteit van Genk).

PAL-V innovatief
De PAL-V werd geroemd om zijn innovatie en z’n James Bond-achtige voorkomen. Daarnaast werd de PAL-V door de jury expliciet genoemd om het feit dat een jongensdroom vertaald was naar een echt vliegend voertuig.

Winnaars
De winnaar van de Rotterdam designprijs 2013 is Temstem van Reframing Studio en Parnassia Groep. Een mooie app voor smartphones en tablets die psychotische patiënten door middel van taalspellen helpt om stemmen in het hoofd actief te onderdrukken.

De publieksprijs werd uitgereikt aan het Dynamische instapinformatie display op perrons, ontwikkeld door Edenspiekermann, ProRail, STBY en NS Reizigers. Deze lange LED-strook die onder de overkapping van het perron hangt geeft reizigers accurate informatie tijdens het instappen in de trein.

Zie ook: Spark en PAL-V genomineerd voor Rotterdam designprijs, project PAL-V, Rotterdam designprijs