Wonen in Rotterdam anno 2030

Wonen in Rotterdam anno 2030

Hoe zie jij wonen in Rotterdam anno 2030 voor je? Op 30 november brengen Rotterdammers middels een raadgevend referendum hun stem uit over de Woonvisie 2030. Het Nieuwe Instituut vroeg daarom 12 Rotterdamse ontwerpers en ontwerpbureaus om hun visie van de toekomst te verbeelden: met één beeld en enkele korte zinnen. Elk ontwerpbureau kreeg een thema mee. Onze werktitel is Mobiele Stad met als thema ‘Mobiliteit’.

22 november 2016

Verplaats jezelf!

Mobiliteit is een terugkerend thema voor ons. Begin jaren negentig stelde ondernemer Anton van den Brink ons de vraag: “Hoeveel auto heb je nodig voor één persoon?”. We werkten samen aan de realisatie van het voertuig van de toekomst en gingen samen op zoek naar een antwoord. Aanvankelijk met de ontwikkeling van de Econe, voorloper van de Carver, welke later weer de basis vormde voor de PAL-V, een vliegende variant. We zien dat bevolkingsgroei, klimaatverandering en de drang naar efficiënt energiegebruik belangrijke invloeden zijn op het ontwerpproces.

 “Mensen willen milieuvriendelijke oplossingen: een elektrisch voertuig ligt dan voor de hand. Om de slagingskans van een nieuwe product te verhogen, richtten we ons op ‘experience’ (beleving). Die heb je nodig voor acceptatie. We moeten zorgen dat men het voertuig ook daadwerkelijk wil gebruiken. Daarbij voorzien wij een toekomst waarin auto’s gedeeld worden en waarbij onderscheid gemaakt wordt tussen korte en lange afstanden.” - Robert Barnhoorn, algemeen directeur Spark design & innovation.

Tentoonstelling Het Nieuwe Instituut

Nieuwsgierig geworden naar hoe wij ons in 2030 verplaatsen en wonen? In de weken voorafgaand aan het referendum (30 november) worden alle twaalf woonvisies tentoongesteld op het Kruisplein en de Hoogstraat in Rotterdam.

Onze visie:

“Verplaats jezelf in 2030!” 

Ik moet gaan. Ik activeer mijn vervoers-app. Minuten later pikt een smal voertuigje met autopilot me op. Zodra ik zit, past-ie zich aan. Het wordt míjn wagen. Dan grijp ik het stuur en zoef glimlachend weg. Niet slecht voor iemand van 80! Geen fossiele auto meer te zien. Zo doen we het nu: stil en schoon; gestroomlijnd en superlicht. Centraal Station komt in zicht. Ruim op tijd!

Wij nodigen iedereen om een kijkje te nemen. Laat ons ook weten wat jij ervan vindt op: www.fb.com/spark.design.innovation