Bonocle: schermtekstlezer voor visueel gehandicapten

Bonocle: schermtekstlezer voor visueel gehandicapten

Drie uitvinders in Qatar winnen een innovatieprijs met een slimme uitvinding die schermtekst op een smartphone of tablet vertaalt in braille voor blinden en slechtzienden. Ze vragen Spark te helpen de stap van prototype naar product te maken.

Kleiner en beter

Het prototype laat de gebruiker digitale tekst op het scherm van het device (een smartphone of tablet) aanwijzen en volgen. Een braille-cel op het apparaat geeft met acht onafhankelijk bewegende pinnetjes de karakters één voor één door aan de vingertop van de gebruiker. Spark projectleider Wichert Put: “Maar hij was groot. Hij moest kleiner en in zowel ergonomisch als esthetisch opzicht flink verbeterd worden.”

Mooi gadget

De ‘nieuwe’ Bonocle is dankzij nieuwe, door Spark ontwikkelde elektronica zo groot als een computermuis en laat zich ook zo bedienen: de lezer volgt de tekst met muisbewegingen en selecteert met knoppen een nieuwe regel. De tekst hoeft dus niet op het scherm aangewezen te worden. “Op het gebied van ergonomie en vormgeving hebben we echt veel waarde kunnen toevoegen. Hij werkt fijn, is handzaam en ziet er goed uit. Niet als een stigmatiserend hulpmiddel maar als een mooi gadget.”

Says who?

Dat de makers tevreden zijn is mooi, maar uiteindelijk telt alleen wat de gebruikers ervan vinden. Spark leverde complete, werkende modellen voor user testing. Put: “De reacties van proefpersonen zijn heel positief. De Bonocle werd ook met veel enthousiasme ontvangen op CES 2019 in Las Vegas, onder andere door Stevie Wonder die daar aanwezig was en de Bonocle een tijdje uitprobeerde. Wat echter veel interessanter was, was de suggestie van gebruikers dat de Bonocle een prima instrument zou zijn om braille mee te leren lezen. Dat zegt natuurlijk wel iets."

Zie ook: