Gewichtheffen voor je longen

Gewichtheffen voor je longen

Eén van de talloze patenten die Chileense en Braziliaanse onderzoekers uit Natal door de jaren heen met onderzoek hebben verworven betreft het sterker maken van longen door oefening. Ze besluiten het principe toe te passen in een hulpmiddel voor sporters. Na eerst zelf met studenten een ontwerppoging te doen, kloppen ze aan bij Spark Brazil.

Sputnik

Het doel was een betaalbaar, hoogkwalitatief product voor in de betere sportwinkel, waarmee de gebruiker het in- en uitademen gecontroleerd zwaarder kan maken. Hugo Honijk, projectleider vanuit Spark: “Het idee is dat als je het in- en uitademen zwaarder maakt, het daarna makkelijker gaat. Gewichtheffen voor je longen, als het ware. De Sputnik (het prototype van de studenten, red.) werkte wel, maar het lekte, zag er onverkoopbaar uit en je kon de weerstand bij in- en uitademen niet onafhankelijk van elkaar instellen.” Zowel in mechanisch ontwerp als in vormgeving is er dus werk aan de winkel.

Hebbeding

Het team van Spark deconstrueert de Sputnik tot de laatste schroef. Honijk: “Dat was de uitdaging. Kijken hoe alles bedoeld was om te werken en het dan opnieuw bouwen zodat het écht goed werkt en verkoopbaar is.”

Al snel komen ontwerp en vormgeving samen. Om de luchtstromen onafhankelijk regelbaar te maken vraagt het nieuwe ontwerp om twee aparte kamers. Honijk: “Dat werden in de vormgeving twee longen, die bij het hart bij elkaar komen en doorgaan in de geribbelde luchtpijp. De spiraalveren die de weerstand bepalen worden geregeld met een rode en een blauwe ring. Rood staat voor zuurstofrijk bloed, blauw voor zuurstofarm.”

Spark ontwerpt ook de verpakking voor de Válvula, die in 2019 in de Braziliaanse winkels moet liggen. Alles bij elkaar een opvallend en sportief ontwerp. “De Válvula zal ook voor therapeutische behandelingen gebruikt gaan worden. Maar in eerste instantie moet het echt een hebbeding zijn, iets dat goed in je sportuitrusting past.”