DENSsolutions: interface van Impulse

DENSsolutions: interface van Impulse

“Wat wij bij Spark ergens van vinden, is zeker niet zaligmakend. Maar we kunnen binnen onze expertises wel altijd onderbouwen waarom iets wel of niet een goede keus is.” Carlo den Dekker, UX-ontwerper bij Spark, legt uit hoe een klant geholpen kan zijn met structuur en een goed onderbouwde ‘second opinion’.

Het betreft DENSsolutions: ontwikkelaar en producent van oplossingen waarmee onderzoekers met elektronenmicroscopen in real time zien hoe stoffen reageren op verhitting, elektrische lading en andere prikkels. Om alle prikkels en reacties goed te sturen en te registreren zijn soms vijf verschillende softwareprogramma’s tegelijk nodig. Ieder met hun eigen interface en eigenaardigheden. Daarom besluit DENSsolutions één oplossing te ontwikkelen om ze alle vijf te vervangen: Impulse.

Keuzes legitimeren

Van de interface van Impulse zal veel gevraagd worden: sturen en registreren tegelijk, alles onder handbereik, snel en intuïtief schakelen… Door de veelheid van eisen enerzijds en de oneindigheid van mogelijkheden verzandt dit soort ontwerpprocessen snel in veel opties en weinig keuzes. Carlo: “Daarom werden wij ingeschakeld. We hebben de ervaring en kennis om dit soort processen goed en gestructureerd te doorlopen.”  

Carlo hielp het proces op schema te houden, met name door te luisteren en te praten. “Mijn voornaamste taak was klankborden: samen met de ontwerper van DENSsolutions de keuzes beoordelen, legitimeren en formaliseren zodat we weer verder konden. Daarnaast legde ik het ontwerp vast in een handboek voor de softwareontwikkelaars waarmee zij het in de huidige en toekomstige versies van het systeem kunnen doorvoeren. Van regelafstand en letter- en kleurgebruik tot hoe bijvoorbeeld pop-ups reageren op acties van de gebruiker. Alles staat erin.”

Lees hier meer over Impulse en de reacties van gebruikers.