iForks 32: draadloos weegsysteem

iForks 32: draadloos weegsysteem

iForks is een draadloos weegsysteem voor vorkheftrucks. Doordat componenten volledig in de vorken geïntegreerd zijn, is bekabeling overbodig. Het meetsignaal komt via Bluetooth 4.0 op de indicator in de cabine of de smartphone van de operator binnen. Ravas en Spark ontwikkelden hiermee een product dat zich snel en eenvoudig op elke vorkheftruck laat monteren.

Robuust en voordelig

De snelle montage is slechts één van de voordelen. Het ontbreken van externe kabels maakt mobiel wegen ook robuuster, goedkoper en minder storingsgevoelig. Deze ontwikkeling werd al ingezet in de eerste generatie iForks in 2009, legt Spark projectleider Gerben Achterkamp uit: “Wegende vorken waren tot op dat moment verbonden met kabels en werden gevoed door een extern aangesloten accu. De connectoren zijn kostbaar en kabels raken gemakkelijk beschadigd, zelfs met dure beschermingsmaatregelen. Ravas kwam met het idee om ieder van de twee lepels van de vork onafhankelijk van elkaar wegend te maken en van zijn eigen accupack te voorzien. Wij hebben ze toen geholpen dat idee te realiseren, met name door de accu zo te ontwerpen dat er ook bij heftige schokken geen onderbreking in de stroomvoorziening optreedt.”

Doorontwikkeling

Accu’s en batterijen worden voortdurend beter en kleiner. Om die en andere ontwikkelingen ten volle te benutten besloot Ravas tot een update van de iForks en belde Spark. Achterkamp: “In de eerste generatie zat het accupack aan de zijkant van de lepel waardoor het nog wel eens beschadigd raakte. Ravas bood voor elke klant een beschermingsmaatregel op maat, maar dat was niet vol te houden. Door in het nieuwe ontwerp een heel klein beetje extra ruimte te creëren én kleinere cellen te gebruiken, kunnen we nu het accupack en de elektronica helemaal kwijt op achter op de lepel. Het is allemaal kleiner, maar heel robuust en goed te bedienen. Ook met werkhandschoenen aan.” 

Langdurige samenwerking

iForks is een van meerdere succesvolle samenwerkingen in de langlopende relatie tussen Ravas en Spark.  Eerder ontwikkelden we ondermeer de mobiele weegindicator voor handpalletwagens  De eerste generatie iForks werd in 2010 al bekroond met de FLTA Award, een prestigieuze prijs van de Britse Forklift Truck Association.

Zie ook:

Ravas.