Zekerheid voor reizende medicijngebruikers

Zekerheid voor reizende medicijngebruikers

Wanneer je leven afhangt van medicijnen die onbruikbaar worden wanneer ze onder de 2°C of boven de 8°C zijn geweest, is dat voor velen aanleiding om van lange reizen af te zien. De koelcontainer die Meds2Go samen met Spark ontwikkelt verandert dat.

Van proof-of-concept naar product

Wanneer Meds2Go bij Spark aanklopt heeft het bedrijf al veel werk verzet en een proof-of-concept model gereed. Hun koelcontainer maakt gebruik van passieve koeling door middel van koelelementen (zogenaamde phase changing materials) en vacuümisolatie om temperatuurgevoelige medicijnen (zogenaamde biologicals) goed te houden.

Hugo Honijk, de projectleider vanuit Spark, vult aan: “Daarnaast hadden ze al tests en metingen gedaan en de technische voorwaarden bepaald. Aan ons bij Spark de taak om onder die voorwaarden de gebruikerservaring te verbeteren en van het proof of concept een echt product te maken.”

Dat betekende in eerste instantie zorgen voor een display dat de temperatuur van de medicijnen weergeeft. Honijk: “Om de sensor in het hart van de container door alle lagen isolatie heen te verbinden met het display aan de buitenkant was een behoorlijke uitdaging.” Daarnaast moest het mogelijk worden de koelelementen en verschillende soorten medicijnen makkelijk maar veilig in de container te plaatsen. Daartoe kreeg de container twee doppen – onder en boven – die beide voorzien van aerogel goed isolerend kunnen worden afgesloten.

Emotionele laag

Bij aanvang van het project was de doelstelling een betrouwbare koeltijd van een volle dag te realiseren. Dankzij slimme ontwerpkeuzes overtreft het eindresultaat die doelstelling echter aanzienlijk. Omdat ruimte op reis schaars is, ligt een compactere versie voor de hand. Toch is de omvang van de container geen probleem voor acceptatie onder de doelgroep, blijkt uit onderzoek onder gebruikers. Honijk: “Waarschijnlijk vanwege de vrijheid en zekerheid die ze ervoor terugkrijgen. Daarnaast hebben we de vormgeving van de container flink onder handen genomen.”

“Het is echt een product geworden, niet een stigmatiserend hulpmiddel. Iets waarmee je gezien mag worden. De vormgeving met de brede banden en het scherm roept associaties met ontdekkingsreizen en avontuur op. Echt een extra emotionele laag.”

 Zie ook: