Noodverlichting vol slimmigheden

Noodverlichting vol slimmigheden

Op meerdere plekken in Duitsland zijn ze al te zien: de nieuwe noodverlichtingsunits NEL3 van Van Lien. Spark ontwikkelde het instapmodel samen met de Nederlandse fabrikant voor ABB Duitsland. Wichert Put: “Het is een onopvallend product, maar er zitten opvallend veel slimmigheden in voor een lage kostprijs.”

Echte innovatie

Van Lien koos voor Spark omdat het bedrijf op zoek was naar ‘echte innovatie’. “Als je vele praktische voordelen wilt combineren met een aansprekend design, is het slim om zo’n product als dit met elkaar integraal te ontwikkelen”, zegt Put. De missie is geslaagd, want de NEL3, zoals het product officieel heet, werd positief ontvangen door de markt.

Ultradun plakfolie

Het is gelukt om de initiële kostprijs op allerlei manieren laag te houden. Bijvoorbeeld door behuizingsdelen te integreren en door het pictogram op ultradun plakfolie te zetten. “Met zulke dunne stickers krijg je snel luchtbellen bij het plakken, maar niet bij dit product omdat we het kunststof een geribbeld oppervlak mee gaven”, vertelt Put.

Zó geïnstalleerd

Afnemers van deze innovatie besparen op installatietijd. Doordat  de NEL3 eenvoudig is op te hangen aan het plafond of aan de muur.”

Gründlichkeit

Het product is bedoeld voor de Duitse markt en heeft daarom een passend ontwerp gekregen. “Homogene belichting van het pictogram is belangrijk: Het transculente kunststof is daarom geen recht vlak maar buigt licht naar binnen. Echter aan de buitenkant is een solide, hoekige behuizing te zien. Het straalt Gründlichkeit uit en dat slaat aan.”

Zie ook: