Pentheon: tools van de toekomst

Pentheon: tools van de toekomst

De gereedschappen van Holmatro stellen reddingswerkers in staat personen uit autowrakken te bevrijden. De nieuwe Pentheon serie heeft een nieuwe aandrijving, beter accumanagement, een geüpdatet design en een draagbeugel die op meerdere vlakken een innovatie genoemd mag worden. Spark droeg met name aan de laatste twee bij.

Smart innovations   

De accu’s zijn uitwisselbaar en kunnen ook op de tool opgeladen worden, altijd klaar voor gebruik. De conceptontwikkeling hiervan begon enkele jaren geleden tijdens een diepgaand, strategisch ontwikkelings- en adviestraject om de toekomst van battery-powered tools te schetsen. Maarten Wilming, partner bij Spark: “In meerdere teams van mensen vanuit Spark én Holmatro verkenden we smart innovations en werkten we aan een nieuwe propositie voor deze tools. Zo ontstonden ideeën zoals de nieuwe functie waarmee diagnose-informatie uitgelezen kan worden.”

Primeur

De nieuwe draagbeugel op de Pentheon modellen verraadt Sparks multidisciplinaire kracht op het gebied van materiaalkennis, productie, vormgeving en usability. De beugel wordt met gasinjectie spuitgieten gemaakt van kunststof; een primeur voor dit type product en de sector. Daardoor is hij lichter, kan hij meebuigen en terugveren bij het werken in krappe ruimtes en is hij kostenefficiënt te produceren. Daarnaast heeft de beugel - omwille van stabiliteit - een derde steun. Wilming: “Dat leek aanvankelijk bezwaarlijk. Hij zou onhandig zijn. Maar tijdens usability tests bleek de derde spaak juist voordelen in het gebruik te hebben.”

Kracht

Passend bij de technische innovatie werd ook de vormgeving voor de nieuwe Pentheon serie gecreëerd. Spark designer Diederik Augustijn: “De uitdaging was om de reddingswerker iets in handen te geven dat in alles uitstraalt wat het is: een doeltreffend en sterk stuk gereedschap. Om dit te bereiken heeft de vormgeving van de tools een heldere hoofdindeling met krachtige details. Die maken het gebruiksdoel en de innovatieve eigenschappen zichtbaar.” 

Zie ook: