Revolutie in Espressoland: de straight-in portafilter

Revolutie in Espressoland: de straight-in portafilter

La Marzocco uit Florence maakt topkwaliteit apparatuur voor de ambachtelijke barista. Ondanks de van traditie doordrenkte historie van het bedrijf gaat het voorop in technologische ontwikkeling. Een goed voorbeeld daarvan is hun idee voor de Straight In Portafilter die ze ons vroegen samen met hen te ontwikkelen.

Verraderlijk eenvoudig

Voor niet-ingewijden: de portafilter is een filterhouder met een handgreep met daarin de filter die – gevuld met gemalen koffie – in de houder onder het espressoapparaat wordt gedraaid om koffie te maken. Die beweging is omslachtig en een bron van veelvoorkomende blessures onder professionele barista’s. Daarom vraagt La Marzocco: kun je de portafilter in de machine schuiven in plaats van draaien? Die vraag klinkt verraderlijk eenvoudig, legt Spark projectleider Eric Verberkmoes uit. "Juist de kracht waarmee de portafilter wordt vastgedraaid is belangrijk voor de afdichting en het weerstaan van de 10 bar druk die wordt opgebouwd. Daarnaast blijft de filter in de houder goed op temperatuur. Daar moesten in het straight-in ontwerp alternatieve oplossingen voor komen.”

Ambachtelijk vakmanschap

Inmiddels is de Straight In Portafilter een feit en in productie genomen in La Marzocco’s revolutionaire KB90 espressomachine. De portafilter laat zich snel en secuur in de machine plaatsen, is ruimschoots bestand tegen de optredende krachten én blijft in de filterhouder op een constante, hoge temperatuur. Dit alles met minimale fysieke inspanning van de barista die de portafilter in de houder schuift en omhoog wipt waarna waterdruk het werk overneemt.

In de vormgeving en usability zijn we tot het uiterste gegaan om rekening te houden met de rituelen, verwachtingen en voorkeuren van de barista’s. De nieuwe machines ademen dan ook in alles traditie en ambachtelijk vakmanschap uit, alsof de Straight In Portafilter er altijd al is geweest.

Gepatenteerd

De Straight In Portafilter maakt ingenieus gebruik van elementen die inherent zijn aan espressomachines: druk en hitte. Daarmee is het ontwerp kenmerkend voor zowel de elegante functionaliteit waar La Marzocco bekend om staat als voor Sparks expertise in integraal productontwerp. Meerdere uitvindingen in het ontwerp zijn inmiddels gepatenteerd, waarmee het innovatieve karakter van het project nog maar eens onderstreept wordt. De drijvende kracht achter dit succes is bovenal de hechte samenwerking tussen La Marzocco en Spark en het wederzijdse vertrouwen in elkaars kennis en expertise.

Zie ook: