Robot Mars: een feestje

Robot Mars: een feestje

Het Braziliaanse innovatiecentrum CESAR wil de robotica verkennen en stelt zich ten doel over 10 jaar een geavanceerde robot te ontwikkelen. Het vraagt Spark Brazil in Recife om ondersteuning bij het nemen van de eerste stappen.

Eenzamer  

Uitgangspunt bij aanvang is om een eenvoudige robot voor kinderen te ontwikkelen. “Iets leuks voor in de speelgoedwinkel,” licht Spark projectleider Hugo Honijk toe. “Maar tijdens de brainstormsessies die we organiseerden stuitten we op de trend dat kinderen in Brazilië in de toekomst eenzamer zullen worden. Het wordt onveiliger op straat, ouders werken vaker allebei en het aantal éénkindgezinnen groeit.” Daarmee was de functie van Mars (de werknaam van het robotje) gevonden: het kind educatief, emotioneel en fysiek ondersteunen. “Daarbij was er ook het idee dat CESAR Mars als platform moet kunnen gebruiken om bijvoorbeeld educatieprogramma’s voor scholen te ontwikkelen. Daar zijn ze heel sterk in.”

Universum

Mars is nu in de prototypefase. Hij kan stationair draaien en tuimelen, emoties tonen, praten en verschillende programma’s op een cartridge in de jetpack op zijn rug uitvoeren: het kind voorlezen, uitdagen om te bewegen of bijvoorbeeld leren tandenpoetsen. Dat hij zich niet zelfstandig kan verplaatsen heeft ook een reden. “Dat hij er - ook door zijn vorm - zo hulpeloos en zielig bij zit dat je hem wel móét oppakken.”

Sparks inbreng beperkte zich overigens niet tot begeleiding, conceptontwikkeling en vormgeving. Samen met CESAR ontwikkelde het team een volledig universum rond Mars, compleet met backstory en folklore. Zo kan het concept eventueel worden doorvertaald in bijvoorbeeld film of gaming. Honijk: “In dit geval ging het juist niet alleen om de droge, technische invulling maar ook om de emotionele, conceptuele context. Echt een feestje om aan te werken.”