Slim opgebouwde fijnstofvanger

Slim opgebouwde fijnstofvanger

De techniek spreekt tot de verbeelding: met een elektrisch veld schadelijk fijnstof aantrekken en uit de lucht halen. StaticAir in Geldermalsen brengt deze gepatenteerde techniek op de markt in armaturen die in fijnstofrijke omgevingen aan lantaarnpalen (of andere palen) gehangen worden. StaticAir vroeg Spark het bestaande ontwerp van hun Pamares (Particulate Matter Reduction System) in meerdere opzichten te herzien.

Bewerkelijk

Spark projectleider Wichert Put licht het verzoek van StaticAir toe: “Het nieuwe model moest betaalbaar zijn en gemakkelijker te bouwen en te plaatsen. Het oude, functionele model waarmee ze werkten was qua pre-assemblage en plaatsing erg bewerkelijk.” Daarnaast was natuurlijk ook vormgeving een punt van aandacht.

Eurekamomentjes

In de basis bestaat de fijnstofvanger uit vier stofcollectoren – langwerpige platen voorzien van coronadraden die door middel van hoogspanning het elektrisch veld opwekken. De vier collectoren worden rondom de paal gemonteerd en voorzien van lamellen om de coronadraad te beschermen.

Zoals vaker het geval, is ook nu de integrale benadering van Spark – in samenwerking met product designer en oud-collega Imre Verhoeven – doorslaggevend in het eindresultaat. Door te kiezen voor vier in plaats van de oorspronkelijke drie collectoren, wordt de fijnstofvanger kleiner, compacter en eenvoudiger te assembleren en installeren. Put: “Dat was wel een eurekamomentje.”

En het blijft niet bij één eurekamomentje. “Uiteindelijk hebben we de fijnstofvanger zo weten te ontwerpen dat we voor de productie ervan slechts twee kunststof onderdelen hoeven te spuitgieten. Daarnaast hebben we de stofcollectoren voorgevormd. Zo zijn ze efficiënt te vervoeren en kunnen ze op locatie met minimale inspanning gevouwen en vervolgens aan de palen gemonteerd worden.”

Positief verrast

Piet-Hein Bruinsma is directeur van StaticAir en deelt Puts enthousiasme over de doordachte opbouw en installatiewijze. De samenwerking is hem goed bevallen: “Spark heeft ons positief verrast met hun technisch niveau, hun frisse blik en hun brede oriëntatie. Ik vind alles altijd te duur, maar in dit geval hebben we echt value for money gekregen.”