Subol en Spark sluiten het gas af

Subol en Spark sluiten het gas af

Dat knagende gevoel van bijna zeker weten dat je het gas hebt dichtgedraaid toen je van huis ging. Echt 100% zeker? Ja. Nou, 95% zeker. Misschien. Overal waar gasflessen worden gebruikt en de kans op lekkage vaak groter is, knaagt dat gevoel extra hard. Startup Subol in Qatar bedacht een einde aan de onzekerheid en verdiende er en passant een award mee op de International Exhibition of Inventions in Genève. Spark droeg bij aan de ontwikkeling en het ontwerp.

Een slimme gaskraan

Saleh Safran is CEO en medeoprichter van Subol. Samen met zijn team bedacht hij de slimme gaskraan: eentje die je via een mobiele app vertelt of je het gas inderdaad had dichtgedraaid en – indien nee – dit alsnog op eigen kracht voor je kan doen. Safran: “We hebben met een aantal ontwerpbureaus in o.a. Canada en Europa gesproken. Bij Spark hadden we het juiste gevoel: fraaie ontwerpen, de juiste instelling en professionele en ervaren mensen.”

Ontploffingsgevaar

Michel van Schie, de projectleider vanuit Spark, licht de eerste stappen toe: “We hebben eerst de product- en projectdefinities geformuleerd, zeker ook met betrekking tot wetgeving en regulering. Je hebt te maken met gas en ontploffingsgevaar dus al snel ook met keuringsinstanties en certificering. Om de ontwikkelingskosten laag te houden hebben we keuzes gemaakt waardoor de certificering eenvoudig bleef. Door bijvoorbeeld het product als opzetstuk voor de regulator te ontwerpen, lieten we de PED (pressure equipment directive) buiten de scope.”

Makkelijker gezegd...

Helaas verschillen regulators onderling enorm in vorm, formaat en de positie van het afsluitventiel. Daarnaast is er de eis dat het ventiel ook snel handmatig moet kunnen worden dichtgedraaid zonder weerstand van de motoraandrijving. “Dat klinkt eenvoudig, maar zoiets heeft enorme impact op het mechanisch ontwerp,” zegt Van Schie. “Maar daarin ligt in onze kracht. Om onder druk van veel beperkingen en eisen toch een praktische oplossing te creëren.” Dat is klare taal. Dat schept verwachtingen.

"Ze geven nooit op."

De verwachtingen worden waargemaakt. De Samam shut-off unit, zoals hij officieel heet, is in hoge mate verstelbaar waardoor hij op alle gangbare regulators past. Een Wifi-connectie verbindt de Samam met de gebruiker én met een gaslekdetector, eveneens ontworpen door Spark. Zowel de detector als de gebruiker kunnen de Samam opdracht geven met de motoraandrijving het ventiel dicht te draaien. En jazeker, met een ingenieuze knop kan de gebruiker het gas ook handmatig, snel en zonder weerstand afsluiten. Safran: “Bij Spark gaan ze de uitdaging echt aan. Ze geven nooit op en komen altijd met een oplossing.”

Awards

Subol won met de Samam een zilveren medaille tijdens de 46e International Exhibition of Inventions in Genève.