Smart city lighting: Alexia

Smart city lighting: Alexia

Alexia is een slimme armatuur, na Anne de tweede ‘smart city oplossing’ die Spark voor Sustainder heeft ontworpen. Het innovatieve Nederlandse merk heeft ons gevraagd om binnen korte tijd een hele familie van straatverlichtingsarmaturen te ontwikkelen.

Busy roads  

Dankzij het rechthoekige verlichtingspaneel is Alexia uitermate geschikt voor drukke wegen. De armatuur verschilt hierin van Anne, welke dankzij vier individueel bestuurbare elementen goed tot uiting komt in woonwijken en op pleinen. Doordat Alexia grotendeels uit één aluminimumplaat is opgebouwd, blijven de kosten relatief laag. De LED-verlichting zorgt voor een energiezuinig product.

Slim cassettesysteem

Alexia en Anne zijn beide op afstand aan te sturen via een API en reageren op hun omgeving. Ze maken gebruik van een uniek cassettesysteem en bieden daarin ruimte aan verschillende sensoren. Denk bijvoorbeeld aan het meten van fijnstof. Het cassettesysteem zorgt voor een future-proof design, dat eenvoudig uit te breiden is met nieuwe technologie.

Ronde curves

Spark designer Antony Weinbeck: “De armaturen hebben vriendelijke, ronde curves en vooral geen agressief lijnenspel. Mensen herkennen het als een armatuur en het doet in ieder geval wat mensen ervan verwachten. Dat het verlichtingsarmatuur nog veel meer kan, wordt dan sneller geaccepteerd.” 

Award

Sustainder heeft met de door Spark ontworpen slimme armatuur Alexia een German Design Award gewonnen. Uit meer dan 5.000 inzendingen in verschillende categorieën verkoos de jury de smart city hub tot winnaar in de discipline ‘Product Design’, categorie ‘Lighting’.

Zie ook: