Tot op de millimeter ontworpen voor kinderen

Tot op de millimeter ontworpen voor kinderen

Je zieke kind wakker maken om de temperatuur op te nemen terwijl slaap juist het beste medicijn is… Het Braziliaanse Biônica ziet de ironie en besluit er iets aan te doen. En Spark mag helpen.

Eng medisch apparaat  

Biônica is een startup in de toepassing van I.O.T. (internet of things) principes in de medische sector en bedacht een kindvriendelijke thermometer: eentje die om de arm onder de oksel gedragen wordt en de ouders via Wi-Fi op de hoogte houdt. Hugo Honijk van Spark: “Het idee en de benodigde micro-elektronica had Biônica al. Ze vroegen ons te helpen bij de verdere ontwikkeling en vormgeving.”

Honijk vervolgt: “We hebben de IOTHERM - zoals hij heet - echt tot op de millimeter voor kinderen ontworpen. Het moest een speeltje, een vriendje worden in plaats van een eng medisch apparaat. Daarom hebben we hem zo klein mogelijk gemaakt en kun je hem personaliseren met stickers en verschillende draagbandjes.”

Lego®

Het in overeenstemming brengen van vorm en functie leidde ertoe dat ze elkaar gingen versterken, een van de voordelen van de integrale ontwerpaanpak. Honijk: “We besloten over te stappen van laden met een USB-kabel naar wireless charging met inductie. Daardoor kon de behuizing nog kleiner zijn en hadden we niet meer dat gapende gat waar vuil en water in komen.” Dat er dan wel een docking station bijkomt waarin de thermometer wordt opgeladen is geen enkel bezwaar. Integendeel. Het is namelijk niet zomaar een bakje waar je de thermometer inlegt, legt Honijk uit. “Het is een bedje waarin hij gaat slapen. Zo speel je ermee in op de beleving van het kind. Daardoor wordt het een product dat ook kinderen graag willen. En dus een echt verkoopbaar product - ook door de verpakking die we hebben ontworpen. Het docking station heeft onderop zelfs het profiel waarmee het op blokjes van Lego® past.”