Award
Bekroond product
  • Erkenning Goed Industrieel Ontwerp Erkenning Goed Industrieel Ontwerp
  • Red Dot Design AwardRed Dot Design Award
  • Herman Wijffels Innovatie AwardHerman Wijffels Innovatie Award
  • European Product Design AwardEuropean Product Design Award
Veilig & vitaal met zorgrobot LEA

Veilig & vitaal met zorgrobot LEA

Zorgrobot LEA is een nieuw archetype en belichaamt de zorg van de toekomst waarin robotica ouderen (en mindervaliden) helpt om fit, actief en zelfstandig te blijven. Wij ontwikkelden LEA in opdracht van - en in samenwerking met - Robot Care Systems (RCS).

Een nieuwe definitie van ouderenzorg

Voorafgaand aan dit uitdagende project hielpen we TU Delft en RCS de mogelijkheden van robottechnologie in ouderenzorg te inventariseren en doelgroepen in kaart te brengen. Zo kwamen we uit bij LEA (Lean Empowering Assistant): een robot die taken in de zorg voor ouderen en mindervaliden van menselijke verzorgers overneemt.

Vertrouwen winnen

LEA mag er niet intimiderend uitzien. Haar succes ligt in de handen van de gebruiker, dus doen we er alles aan om het vertrouwen van die gebruiker te winnen. Veiligheid, functionaliteit en betrouwbaarheid moeten samenkomen om van LEA een geslaagde zorgpartner te maken. Spark projectleider Remi Veenman: “De vormgeving – de look and feel van de robot –  én de werking van de individuele onderdelen zijn volledig op elkaar afgestemd. Om dit in goede banen te leiden hebben we tijdens de ontwikkeling heel nauw met RCS en de verschillende toeleveranciers samengewerkt.”

Alleskunner

LEA helpt ouderen een dagritme aan te houden, herinnert ze om medicijnen in te nemen of om contact te houden met familie. Maar LEA helpt ze ook om fit en gezond te blijven met een wandeling, een dansje of een oefening. Ook dit repertoire kwam door nauwe samenwerking tot stand. Puck Bos vult aan: “Door structuur te bewaren in de informatiestromen behoud je overzicht. Zo blijf je flexibel en doelmatig en kun je vaart houden in een complex project als deze. Met terugkoppeling van verschillende therapeuten begrijpen we hoe LEA in de praktijk functioneert.”

LEA in actie zien? Bekijk deze film
Bezoek de website van Robot Care Systems voor meer informatie of contacteer Maja Rudinac per e-mail: info@robotcaresystems.com

Zie ook: