Veilig & vitaal met zorgrobot LEA

Veilig & vitaal met zorgrobot LEA

Voor de ontwikkeling van zorgrobot LEA werken wij in opdracht van Robot Care Systems aan de zorg van de toekomst. De traditionele rollator maakt plaats voor robottechnologie. LEA is een nieuw archetype: een mobiliteitsrobot voor in huis en helpt ouderen (en mindervaliden) om fit, actief en zelfstandig te blijven.

Een nieuwe definitie van ouderenzorg

Vooraf aan dit uitdagende project hielpen we TU Delft en Robot Care Systems om de inzet van robottechnologie voor ouderenzorg te definiëren en doelgroepen in kaart te brengen. We kwamen tot zorgrobot LEA (Lean Empowering Assistant): een product voor ouderen en mindervaliden dat menselijke zorg kan vervangen.

Vertrouwen winnen

Ondanks de  hoge mate van functionaliteit en technologie mag LEA er niet intimiderend uitzien. Het is een intiem product dus we doen er alles aan om het vertrouwen te winnen van de gebruiker. Veiligheid, functionaliteit en betrouwbaarheid moeten samenkomen om van LEA een geslaagde zorgpartner te maken. Remi Veenman: “Net als bij een auto moeten alle onderdelen naadloos op elkaar aansluiten, alle aspecten van industrieel ontwerp komen bij elkaar. De look-and-feel en het werkingsmechanisme van het exterieur en interieur zijn ontwikkeld aan de hand van de technische en functionele ontwerpspecificaties. Om de juiste afstemming te vinden tussen alle ontwerpaspecten, heeft er tijdens de ontwikkeling een nauwe samenwerking plaatsgevonden met Robot Care Systems en toeleveranciers.”

Alleskunner

LEA heeft een hoop te bieden: ze helpt ouderen een dagritme bewaren, herinnert ze om medicijnen in te nemen en contact te houden met familie. Maar LEA helpt ook om fit en gezond te blijven met een wandeling, een dansje of oefening. Deze alleskunner vraagt tijdens de ontwikkeling dus om nauwkeurige samenwerking. Puck: “Door structuur te bewaren in de informatiestromen kun je het overzicht bewaren. Zo blijf je flexibel en doelmatig en kun je vaart houden in dit complexe project. Met terugkoppeling van verschillende therapeuten begrijpen we hoe LEA in de praktijk functioneert.”

LEA in actie zien? Bekijk deze film
Bezoek de website van Robot Care Systems voor meer informatie of contacteer Maja Rudinac per e-mail: m.rudinac@robotcaresystems.com

Zie ook: