Boeiende verhalen over De Vertrekhal Oranjelijn

Boeiende verhalen over De Vertrekhal Oranjelijn

Petoeten*, klaverjassen, lekkere neutjes en de kras* in De Vertrekhal Oranjelijn (ofwel Thomsen’s Havenbedrijf). Slechts een greep uit de prachtige verhalen van maritiem gids Chris Vennix, oud-medewerker van Thomsen’s havenbedrijf. Hij gaf de Sparkers onlangs een boeiende rondleiding door De Vertrekhal Oranjelijn.

5 februari 2014

Terug in de tijd
We hadden al gehoord dat Chris prachtige verhalen kon vertellen over die ‘goeie ouwe tijd’ toen hij werkzaam was in het pand waar Spark design & innovation is gehuisvest. Reden te meer om hem uit te nodigen om ons een rondleiding te geven en terug te gaan in de tijd.

Klaverjassen en stukgoed
In geuren en kleuren heeft Chris verteld over het wel en wee van werken in de haven in ‘the good old days’, vooral bij de stukgoedstuwadoor Thomsen aan de Lekhaven. Een uur vol levendige verhalen over het pand, de geweldige werksfeer, de vele potjes klaverjassen bij slecht weer, alle lekkernijen en het andere stukgoed dat hier uit de boten aan land werd gebracht (en soms stiekem mee naar huis werd genomen). Het was hard werken voor de havenarbeiders, maar ze hadden ook een goede werkgever en veel plezier.

Verhalenbundel
In de tweede helft van maart verschijnt Chris’ boek: "Het oude stukgoed", verhalen uit het oude stukgoed. Hierin zijn al zijn mooie verhalen over de Rotterdamse havens gebundeld en het is te koop bij de betere boekhandel.

Wil je ook een rondleiding in het havengebied?
Chris Vennix is twaalf jaar gids geweest bij het Havenmuseum, daarnaast zes jaar stadsgids bij het Gilde Rotterdam en sinds 2007 maritiem gids in de Rotterdamse haven. Je kunt hem bereiken per e-mail: chris.vennix@online.nl.

* Haventermen
petoeten = een kaartspel veel gespeeld door de bootwerkers in het regenverlet.
de kras = de assistent van de botenbaas en verantwoordelijk voor de voortgang van het werk op een scheepsruim.