Dag van de Architectuur: Spark ontvangt omwonenden

Dag van de Architectuur: Spark ontvangt omwonenden

Op 23 juni jl. opende Spark haar deuren voor een rondleiding aan omwonenden in het kader van de Dag van de Architectuur. Het thema van het evenement was dit jaar ‘Proef Rotterdam!’. In dat kader werden ‘voedseltochten’ georganiseerd waaronder ‘Beleef de Haven!’, een fietstocht door het havengebied.

26 juni 2012

Als havenstad heeft Rotterdam een belangrijke functie van overslag, verwerking en doorvoer van voedselproducten. Alle vruchtensappen in Europa komen in de Rotterdamse haven aan. Met een tour door de Rotterdamse haven werd hierop ingezoomd.

Rondleiding Spark
Tijdens de fietstocht deden de deelnemende buurtbewoners de vertrekhal Oranjelijn aan om te zien wat er tegenwoordig in het monumentale pand gebeurt. Sparker Antony Weinbeck vertelde de geïnteresseerde Rotterdammers over de werkwijze van Spark en liet hun een aantal van onze duurzame, betekenisvolle en baanbrekende producten zien.

Dat zoiets bestaat!
De bezoekers vonden de brailleleesregel van Optelec interessant om van dichtbij te zien. In eerste instantie wisten ze niet wat het was. Ze vonden het bijzonder dat zo’n apparaat voor visueel gehandicapten is ontwikkeld. "Aha, dat zo iets bestaat!", was de blij verraste reactie van een deelnemer.

Diverse mensen herkenden de Babboe bakfiets uit het straatbeeld. Ook de Ort-O-Mate was bij de bezoekers bekend door de media-aandacht in onder andere de Volkskrant. Ouderen kunnen met het apparaat gemakkelijk zelfstandig hun steunkousen uittrekken. Ze vonden het gek dat er met dit soort producten weinig wordt gedaan, terwijl het zelfstandigheid bevordert en het altijd drukke zorgpersoneel daardoor meer tijd zou overhouden voor andere zorgtaken.

De levensgrote mock-up van de baanbrekende vliegende auto PAL-V sprong natuurlijk direct in het oog. Iedereen was dan ook aangenaam verrast. "Dat zoiets in Nederland wordt ontwikkeld, gewoon hier in de haven van Rotterdam!", aldus een bezoeker.

Carver demo
De rondleiding werd gepast afgesloten met, voor de liefhebbers, een rit in de Carver. Het hybride voertuig riep veel verbazing en enthousiasme op, met name bij de oudere bezoekers. Ze fotografeerden er dan ook flink op los!

Zie ook http://dagvandearchitectuur-rotterdam.nl