Back
Michel van Schie
Wanneer een product elektronica bevat, is een goede warmtehuishouding essentieel. Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook om de levensduur van LED’s of batterijen te verlengen of om binnen de specificaties te blijven van andere elektrische componenten. Elk product dat warmte genereert, heeft een warmtehuishouding.
Om een goed geïntegreerd productontwerp te krijgen, is het belangrijk om al in een vroeg stadium inzicht te krijgen in de thermische prestaties van een product. Hier kunnen verdere stappen in het ontwerpproces op worden ingericht. In de eerste fase van een project richten we ons voornamelijk op het maken van een globale analyse, maar verder in het proces analyseren we vergelijkbare producten op hun warmtehuishouding en doen we veel warmtetesten.
Omdat producten vaak zo compact en kostenefficiënt mogelijk moeten zijn, worden componenten dicht op elkaar geplaatst. Maar elke gewonnen centimeter ruimte, bemoeilijkt de warmteafvoer. Ook het waterdicht van een product maken beïnvloedt de warmtehuishouding. Als je een product té dicht maakt, levert dit warmteproblemen op. Het gaat erom de optimale balans te vinden tussen al deze variabelen.
Door een slimme combinatie van warmteberekeningen, testen en het maken van prototypes, wordt duidelijk waar warmte zich ophoopt. Op basis hiervan kunnen gerichte ontwerpmaatregelen worden genomen, zoals het toevoegen van heatsinks, het integreren van actieve koeling of door onderdelen strategisch aan de rand van het product te zetten zodat warmte beter kan worden afgevoerd naar debuitenlucht.
Veel producten moeten binnen specifieke temperatuurgrenzen blijven om te voldoen aan wet- en regelgeving. Bij Spark hebben we de tools, zoals thermischecamera’s en thermokoppels voor metingen, én de kennis om te meten hoe een product presteert. Zo kunnen we toetsen of componenten veilig blijven functioneren, zonder risico op oververhitting, schade of gevaar voor de gebruiker.