Eneco Duurzaamheid Award voor Ecomengkraan

30 november 2009

De Ecomengkraan won tijdens ‘Het Beste Idee van Nederland 2009' de ‘Eneco Duurzaamheid Award'. Spark ontwikkelde de kraan op basis van een conceptidee van uitvinder Frank Heutinck uit Ulft.

EcomengkraanStandaard koud
Het conceptidee van Heutinck was dat de Ecomengkraan na dichtdraaien altijd in de koude stand komt te staan. Een gewone mengkraan staat in de praktijk vaak ergens tussen warm en koud in. Hierdoor wordt bij kortstondig openen, bijvoorbeeld om even de handen te wassen, onbedoeld warm water getapt en energie verspild. Het ongebruikte hete water koelt weer af in de leiding of verrast de volgende persoon die nietsvermoedend zijn handen willen wassen.

Spark realiseerde het conceptidee van Heutinck met een schuin deelvlak tussen het vaste kraandeel en de draaihendel. In de dichte stand staat de Ecomengkraan altijd op koud en wijst de draaihendel recht naar voren. Om warm water te tappen, moet je de hendel eerst omhoog en daarna opzij bewegen. Duw je de hendel dicht, dan beweegt deze vanzelf weer terug naar de koude stand.

Geen handen branden
De jury van ‘Het Beste Idee van Nederland 2009', die de 'Eneco Duurzaamheid Award' uitreikte, was bijzonder onder de indruk van de eenvoudige, maar zeer doeltreffende oplossing van Spark. De kantelbeweging van de mengkraan bij dichtdraaien heeft als bijkomend voordeel dat warm water kortstondig wordt gemengd met koud water. Dit vermindert het gevaar dat de volgende gebruiker zijn handen brandt aan het kraanwater. Voorop de kraan zit bovendien een indicator die met een blauw of rood gekleurde druppel aangeeft of het water in de kraan koud of warm is.

Naar website van Het Beste Idee van Nederland