Spark op de ESEF 2004

29 januari 2004

Zorg-innovaties en meer in de beursstand van Spark design & innovation op ESEF 2004. In de beursstand van Spark design & innovation is tijdens ESEF 2004 een grote variatie producten te zien. Van zorg-innovaties als de Futura Douchezitting, de Reflex, de Ort-O-Mate en de Stand Alone tot een Cup-a-Soup Automaat en het accesspoint AP600. Bovendien ontbreekt natuurlijk de inmiddels beroemde Carver niet.

Futura

Voor Invacare heeft Spark design & innovation een innovatieve douchezitting voor ouderen en mindervaliden ontwikkeld: de Futura Douchezitting. In 2003 heeft de BNO dit product de Designprijs toegewezen.

Het basiselement van de Futura bestaat uit een opklapbaar zitje dat eenvoudig is uit te breiden met een rugleuning, armleggers en een steunpoot. De douchezitting is opgebouwd uit aluminium extrusies en kunststof spuitgietonderdelen, waardoor het product corrosiebestendig is.

Door gebruik te maken van deze extrusies is de assemblagetijd verkort en de constructie dermate vereenvoudigd dat een kostprijsbesparing van 40% is gerealiseerd ten opzichte van eerdere Invacare-modellen.

De diepte van het zitje in opgeklapte stand is slechts 95 mm waardoor deze ook prima is te gebruiken in douchecabines. De zitting is van hoge constructieve kwaliteit: de maximale belasting is 135 kg.

De gesloten buitenvormen zorgen voor een goede hygiëne en de douchezitting is gemakkelijk te monteren op alle soorten muren.

Reflex: hoog-laag douche-toiletstoel

Voor Lopital Nederland heeft Spark de Reflex ontwikkeld, een nieuwe hoog-laag douche-toiletstoel die een uitgebreide elektrische versie is van de huidige, hydraulisch te bedienen, Lopital-stoel. Eind januari riep Innovatienet dit product uit tot Innovatie van de Week.

In de rugleuning van de Reflex is een bedieningspaneel geïntegreerd waarmee de stoel in iedere gewenste stand kan worden gezet om de rugbelasting van de verzorger tot een minimum te beperken.

De elektrische kantelverstelling zorgt ervoor dat de patient achterover gekanteld kan worden voor de verzorging van haar en voeten en voor een ontspannen houding.

Spark heeft de totale ontwikkeling van concept tot en met productiebegeleiding verzorgd. Er is veel aandacht besteed aan de ergonomische aspecten wat betreft comfort voor de patient en gebruiksgemak voor de verzorger. Bovendien zijn de elektrische en mechanische componenten veilig en waterdicht weggewerkt waardoor een aantrekkelijk en niet stigmatiserend product is gecreëerd.

Ort-O-Mate

Het eerste gemotoriseerde hulpmiddel bij het uittrekken van therapeutisch elastische kousen, de Ort-O-Mate, is onlangs in NRC Handelsblad genomineerd voor Beste Product 2003. Spark ontwierp dit product voor Eritek International.

De Ort-O-Mate is eenvoudig te bedienen en heeft een compacte, technisch hoogwaardige en veilige constructie. Het basisstation wordt aan de muur gemonteerd. In de kous, aan de achterzijde van het been, wordt een knoop geplaatst waarna er een clip aan geklemd wordt. Door een druk op de knop van de afstandsbediening wordt de sok richting basisstation getrokken.

Met de Ort-O-Mate krijgen de 20.000 mensen in Nederland die afhankelijk zijn van de thuiszorg bij het uittrekken van de kousen, hun onafhankelijkheid terug.

Carver: auto én motorfiets

Naast alle genoemde producten is natuurlijk ook de Carver te zien in de beursstand van Spark design & innovation. een aerodynamisch voertuig dat de voordelen van een auto en een motorfiets combineert.