3D Printing

3D Printing

Is de volgende industriële revolutie al begonnen? Wanneer kunnen we thuis, met onze eigen desktopprinter een smartphone printen? Of blijft dit toekomstmuziek? Wat is 3D-printen behalve een langzame manier om onderdelen te maken? We hebben regelmatig discussies over dit onderwerp. De kracht en schoonheid van additive manufacturing zien we allemaal: high-end en low-end. Sommige van ons zijn minder onder de indruk dan anderen. Deze technologie is er al decennia maar we printen nog steeds onderdelen van lage kwaliteit. Anderen zien juist een kans om hun creatieve ideeën super snel in tastbare resultaten om te zetten.

Insight

Voor de ontwerper

Voor de design community begon de 3D revolutie al jaren geleden, met het prototypen van complexe kunststof onderdelen en producten , zonder tooling. Dit beïnvloedde het ontwikkelingsproces: iteraties werden sneller en vaker  toegepast, met als gevolg dat men eerder in de ontwikkelingsfase tot nieuwe inzichten kan komen. Sterker nog, dit is waar 3D-printen oorspronkelijk voor bedoeld was: het is ‘ontworpen voor de ontwerper’ Inmiddels is een branche ontstaan die zich specialiseert in prototyping en investeert in dure en kwalitatieve SLS- en SLA-machines om de maakindustrie te faciliteren.

Voor de hobbyist

De huidige revolutie is anders. In de afgelopen jaren is er een actieve gemeenschap van hobbyisten ontstaan, met een eigen cultuur. Zo wordt een 3D-printer gedeeld of gezamenlijk gebouwd en een ontwerp misschien wel gehackt, verbeterd of gedeeld. Dit impliceert een onderliggende motivatie om productie te democratiseren: alles open source. Sommige hobbyisten zijn hecht verbonden met hun gemeenschap en inmiddels uitgegroeid tot grote, succesvolle fabrikanten die duizenden 3D-printers over de hele wereld verschepen.

"Kleine bureaus, fabrikanten en retailers zullen 3D-printen in toenemende mate integreren, wat tot innovatieve cross-overs zal leiden in de supply chain en verschillende vakgebieden."Michel van Schie, Chief Operations Officer - Spark design & innovation

Voor de massa

De revolutie verspreidt zich. Machine- en materiaalgebruik wordt steeds uitgebreider en beter, en dit verhoogt de veelzijdigheid van de desbetreffende industrie. Prijzen zijn gezakt en dit zet de deur open voor serieproductie. De gebruikersgemeenschap groeit en de hoeveelheid van gratis te downloaden 3D-files groeit mee: van simpel speelgoed tot assemblages, zoals een actiefiguur, snoepdispenser of zelfs een vuurwapen. Het wordt makkelijker om printers of 3D CAD-software aan te sturen dankzij een verhoogde gebruiksvriendelijkheid en dit stelt de markt weer open voor nieuwe gebruikers. Om de revolutie compleet te maken staan een aantal nieuwe recyclemachines op het punt om de markt te betreden. Binnenkort is het dus misschien wel heel gebruikelijk om je PET-fles tot printfilament te versnipperen.

Meer lezen over 3D printen?

www.3dprint.com

Meer weten over de verschillende technieken binnen 3D printen?

www.3dprinting.com/what-is-3d-printing/#methodsandtechnologies

 

evoluerende business

We zien dat de impact van deze revolutie leidt tot verschillende veranderingen:

  • Modelleren is sneller en goedkoper geworden. Dit houdt in dat er meer iteraties en variaties gemaakt kunnen worden en daarmee een beter product in minder tijd.
  • Nieuwe productie mogelijkheden. De eerste productieseries bevatten vaker 3D-onderdelen: dit verlaagt de benodigde investering en time-to-market.
  • In sommige gevallen wordt een product specifiek ontworpen voor 3D-printen, ook voor het uiteindelijk productieontwerp.
  • Sommige cliënten hebben ontwerp en prototyping al in eigen handen genomen, bijvoorbeeld bij het ontwerp voor de behuizing van elektronische apparatuur.