Creating IP

Creating IP

In essentie draait het bij productontwikkeling, ontwerp en innovatie om het creëren van intellectueel eigendom. Nieuwe technologische oplossingen, functionele ontdekkingen en visueel ontwerp zijn de kern van een nieuw product. Bij Spark zijn wij van mening dat het belangrijk is om deze valuable assets te beschermen. Dit doen we door middel van geheimhoudingsplicht, patenten, ontwerpregistraties of puur door een hoge snelheid van handelen.

Insight

Bescherming

Er zijn meerdere manieren om innovaties te beschermen. Als het om een technische oplossing gaat die vernieuwend genoeg is, dan is een patent een krachtig verdedigingsmiddel. Wanneer het uiterlijk het belangrijkste onderscheidende kenmerk is, dan is een ontwerpregistratie of ontwerpoctrooi het juiste middel.

Elke situatie verdient een kritische blik om de beste aanpak te bepalen. Een ontwerpregistratie zou qua bescherming tekort kunnen schieten. Een patentaanvraag is mogelijk te duur en patenteren betekent in de regel ook publiceren. Misschien biedt in dat geval juist snelheid van handelen de beste bescherming. Ben je als eerste op de markt, dan groeit je marktaandeel. Terwijl je concurrenten met een inhaalslag bezig zijn, ben jij al bezig met de opvolger. Het zou ook kunnen dat de complexiteit van materialen, technologie en de bevoorradingsketen moeilijk te doorgronden zijn en daarmee moeilijk te imiteren.

 

Volharding: de sleutel naar succes

Het kan gebeuren dat je juist aan de andere kant van het probleem staat. Je concurrent heeft een goed product én een patent om het te beschermen. Door het patent grondig te bestuderen vind je sterke en zwakke punten. Met wat inventiviteit en creativiteit kun je misschien tot oplossingen komen die geen inbreuk maken op het bestaande patent. Als je slim en volhardend bent vind je vaak meerdere haalbare oplossingen voor een probleem.

Tip: wanneer je een patent aanvraagt is het slim om net te doen alsof je een concurrent bent van je eigen uitvinding.

Pssst...

Wij zijn best geheimzinnig over ons werk. Het is altijd een goed idee om discreet te zijn en een vereiste als we een patentaanvraag willen doen. Dat houdt in dat we op deze site nog niet laten zien waar we op dit moment mee bezig zijn... Kom later nog een keer terug!

“Voor baanbrekende technologie is een patentaanvraag wellicht een goede oplossing. Voor een slimme productoplossing is het misschien toch lucratiever om discreet te ontwikkelen en de markt met snelheid te betreden.” Robert Barnhoorn, directeur Spark design & innovation

INSPIRATIE – EN FUN!

Een patent is meer dan een verdedigingsmiddel of obstakel om te overwinnen. Het is publiekelijk toegankelijk en uiteindelijk: verlopen. Dat maakt het een goede bron voor informatie, ideeën en inspiratie. Neem een kijkje bij Espacenet van de Europese Octrooiraad en bij US Patent Office. Hier kun je patenten inzien.. nadat ze gepubliceerd zijn, meestal een jaar na de aanvraag. Als je zin hebt in iets leukers, bekijk dan ook www.funnypatentsandinventions.com en www.patentlysilly.com.