EasyScan i-Optics finalist Dutch Design Awards

EasyScan i-Optics finalist Dutch Design Awards

De jury van de Dutch Design Awards (DDA) heeft de EasyScan gescout, genomineerd en gekozen als finalist in de hoofdcategorie Product en subcategorie Het beste professionele product! De internationale jury van designspecialisten bepaalt in oktober wie de prijzen in de wacht slepen.

12 juli 2012

EasyScan: snelle, vriendelijke oogcontrole

De EasyScan van i-Optics maakt met ragfijne lasertechniek ongekend scherpe netvliesfoto's. Het vooraf druppelen van het oog van de patiënt is bovendien niet meer nodig. De oogcontrole verloopt sneller en efficiënter, en de patiënt kan direct na de controle de auto instappen. Bovendien levert de EasyScan meer diagnostische informatie dan vergelijkbare systemen. Spark heeft er mede voor gezorgd dat de kracht, kwaliteit en precisie van de EasyScan tot uiting komen in de vormgeving. De selectiecommissie van de DDA: “In het ontwerp wordt kracht, kwaliteit en precisie weerspiegeld. Daarnaast creëert het elegante ontwerp een patiëntvriendelijk en minder bedreigend gevoel”. Het toestel oogt bovendien toegankelijk voor gebruik door oogartsen.

Aspiratie
“De kwaliteit van het werk is ook dit jaar onverminderd hoog”, aldus de selectiecommissies, bestaande uit vakgenoten, die voor DDA ruim 650 projecten beoordeelden. “Nederlandse ontwerpers blijken ook in deze moeilijke economische tijd in staat om met beperkte middelen tot de meest interessante en verrassende concepten te komen. In de ontwerpen van alle 27 finalisten is de aspiratie duidelijk zichtbaar.”

Trends
De selectiecommissies signaleerden verschillende trends. Bijzondere manieren van materiaal- en hergebruik en een toenemende interactie van de ontwerpen met de omgeving bijvoorbeeld. Maar ook de uitdaging om grote hoeveelheden data te ontsluiten en een focus op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid, vooral in ontwerpen van technologische aard. Ook opvallend: kleine, industriële ontwerpbureaus die vooruitstrevende en geavanceerde ontwerpen neerzetten; internationale modemerken die Nederlandse ontwerpers hebben ontdekt; en de stijgende tendens om eigen gereedschap te ontwikkelen.

Bekendmaking winnaars
We moeten nog even geduld hebben, want de winnaars worden op zondag 21 oktober 2012 bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Awardshow, onderdeel van de Dutch Design Week in Eindhoven. Van 20 tot en met 28 oktober zijn de werken van alle finalisten bij elkaar te zien in een speciale tentoonstelling. Daarnaast verschijnt jaarlijks het Dutch Design Jaarboek waarin alle finalisten van de DDA worden toegelicht.

Zie ook: