Gewonnen: Zes Goed Industrieel Ontwerp awards

19 oktober 2010

Spark heeft dit jaar zes Goed Industrieel Ontwerp (GIO) awards in de wacht gesleept; het dubbele van vorig jaar. Voor ons is dit een prachtige erkenning voor de ontwerpfilosofie 'True Innovation' van Spark: een grote innovatieslag maken door diepgaande productvernieuwing.

In de prijzen vielen het leeshulpmiddel Optelec ClearReader+, het Xpozer ophangsysteem, een explosieveilige besturingsmodule van Honeywell Enraf, een geluidgedempte pomp voor Holmatro, de SecuBike fietskluis en een serie lieren voor Holmatro.

De prijsuitreiking voor de GIO 2010 vindt aanstaande vrijdag plaats tijdens de openingsdag van de Dutch Design Week in Eindhoven.

Optelec ClearReader+Tekst naar spraak
Optelec en Spark ontwikkelden samen de ClearReader+, een compleet nieuw hulpmiddel voor onder meer blinden en slechtzienden. Dit apparaat heeft een unieke functie: het automatisch omzetten van gedrukte tekst in spraak. De Optelec ClearReader+ heeft een eenvoudig uitklapbare camera-arm waar de gebruiker bijvoorbeeld een krant, boek of tv-gids onder kan plaatsen. Na een druk op de scanknop maakt de camera een foto van de tekst en leest die tekst binnen enkele seconden automatisch voor.

Zweven voor de muur
Xpozer ontwikkelde in samenwerking met Spark een innovatief en bijzonder gebruiksvriendelijk systeem om grootformaat afbeeldingen mee op te hangen zonder zichtbare lijst. Het Xpozer systeem geeft een ongekend mooi en professioneel effect, alsof de afbeelding voor de muur zweeft.

Honeywell Enraf Fusion 4 MinipakExplosieveilig
Spark ontwikkelde samen met Honeywell Enraf een slimme explosieveilige besturingsmodule voor installaties voor het mengen en distribueren van brandstoffen en additieven. Het product voldoet aan de hoogste wereldwijde veiligheidseisen, en is flexibel toepasbaar door de modulaire hardware. Dankzij de gebruiksvriendelijke user interface is het systeem snel en veilig te kalibreren en te bedienen.

Geluidarm reddingswerk
In reddingsoperaties door de brandweer is hydraulisch gereedschap van levensbelang; bijvoorbeeld om verongelukte auto's mee open te knippen en beknelde slachtoffers te bevrijden. Spark ontwikkelde in samenwerking met Holmatro Rescue Equipment een kleine geluidgedempte pomp die werkt op benzine en hydraulische druk levert voor de aansturing van onder meer hydraulische scharen en spreiders.

Fietskluis
In opdracht van BCycle Solutions ontwikkelde Spark de SecuBike; een fietskluis voor het direct voor je eigen deur veilig en droog stallen van maximaal vijf fietsen. De compacte fietsenstalling is een eenvoudig en eerlijk product, Holmatro lierenontworpen voor maximale praktische benutting van de buitenruimte in de stad.

Lieren
Samen met Holmatro hebben we de nieuwe serie lieren ontworpen. Holmatro heeft deze lieren in november 2009 op de markt geïntroduceerd en zorgt hiermee voor een grote verrassing in de markt voor marine equipment. De nieuwe Holmatro lieren zijn technisch superieur. Bij de hoogwaardige techniek, hoort een hoogwaardige uitstraling. Spark heeft een vorm geïntroduceerd die voor lieren vernieuwend is en die hem een modern en solide karakter geeft.

Bekijk hier de complete uitreiking: