Michel van Schie: ambassadeur van Dutch Design

Michel van Schie: ambassadeur van Dutch Design

Spark partner Michel van Schie scoutte dit jaar de uiteindelijke winnaar van de Dutch Design Awards in de categorie Product. Dat feit vindt hij op zich leuk maar niet heel bijzonder. Het feit dát het zoeken naar mogelijke winnaars een onderdeel van het werk als commissielid is, vindt hij veel waardevoller. “Want daardoor zijn de Dutch Design Awards echt een prestigeprijs.”

25 juli 2019

Prijs voor voorvechters

Van Schie vervolgt: “Daarnaast zijn ook de criteria veel breder ingesteld dan bij andere awards. Het gaat veel verder dan het begrip Industrieel Ontwerp waar prijzen als de iF Design Awards en Red Dot op mikken. Net als bij Spark spelen zaken als duurzaamheid en maatschappelijk belang ook mee. De Dutch Design Awards belonen veel vaker voorvechters.”

De Awards begonnen in 2003 als de Nederlandse Design Prijzen en vormen in samenwerking met de Dutch Design Week een belangrijke drijfveer achter de ontwikkeling en internationale promotie van Dutch Design. Want Dutch Design mag dan in Nederland gestaag in bekendheid en aanzien groeien; in de rest van de wereld heeft het als label nog wel een weg te gaan.

Van Schie: “Daarom zijn de Awards en de Design Week zo belangrijk. Ze bieden een uniek podium om vanuit alle verschillende disciplines en criteria over Dutch Design te praten, tot een gedeelde opvatting te komen en het zo internationaal aan de man te brengen. Uiteindelijk is mijn doel als commissielid toch ook om een ambassadeur van Dutch Design te zijn.”

Erg dankbaar

Die verschillende disciplines maken het werk als commissielid uitdagend en daarom extra leuk, zegt Van Schie: “Je wordt gedwongen meer te weten over andere producten en de gedachten áchter die producten. Wij zijn hier bij Spark vooral nuchter ingesteld. Dan is het goed om ook de minder nuchtere kant - om het zo maar te noemen – van Dutch Design te horen.

“Daarnaast is het sowieso erg mooi werk om te doen. Ik heb de afgelopen vier jaar met heel veel leuke en interessante mensen samen mogen werken. Daar ben ik erg dankbaar voor.”

Zie ook: