Project MARCH: Exoskelet van de toekomst

Project MARCH: Exoskelet van de toekomst

Spark ondersteunt TU Delft-studenten bij een bijzonder project: de ontwikkeling van een exoskelet om mensen met een dwarslaesie mobiliteit terug te geven. Aangestuurd door dwarslaesiepatiënt Claudia, wordt het exoskelet op de proef gesteld tijdens de Cybathlon 2016 - het eerste internationale evenement voor bionische para-atleten.

12 juli 2016

Focus op fixtures

Toen Puck, een van onze ontwerpers, op de IO-Bedrijvenbeurs oud-studiegenoot Jelle over Project MARCH hoorde vertellen, kwam de bal aan het rollen. Hij vertelde haar dat er behoefte is aan innovatie op het gebied van de fixtures; de verbindingspunten tussen exoskelet en het lichaam. Hoe beter deze op elkaar aansluiten, hoe beter de piloot op deze nieuwe externe gewrichten kan vertrouwen. Sparker Wichert: “Wij houden van uitdagingen en werken graag mee aan futuristische projecten zoals deze”.

Samen sterk

We begeleiden het team van 33 studenten in hun zoektocht naar een integraal ontwerp met een goede verbinding tussen mens en techniek. Als start hebben we een creatieve sessie georganiseerd met Sparkers, teamleden van MARCH, pilote Claudia en haar fysiotherapeuten. Daarnaast zijn er regelmatig sessies om het team advies te geven in het ontwikkelen van de fixtures en op het gebied van project management.    

Cybathlon 2016

Tijdens Cybathlon 2016 neemt pilote Claudia het op tegen teams vanuit de hele wereld. Het af te leggen parcours bestaat uit zes obstakels die in het dagelijks leven voorkomen. Hellingen, ongelijke vlakken en traplopen: een behoorlijke beproeving. Met het nieuwe exoskelet moet dat een stuk makkelijker worden.

Puck: “Het is mooi om te zien dat Claudia nu al baat heeft bij het lopen in een exoskelet; haar doorbloeding is bijvoorbeeld verbeterd en ze voelt zich daardoor een stuk beter. Blauwe plekken trekken sneller weg. Je helpt mensen echt. Dat geeft veel voldoening.”

Zorgproducten

De creatieve sessie leverde veel nieuwe inzichten door de kennisuitwisseling met de fysiotherapeuten en eindgebruiker Claudia. Robert: “We zijn extra trots als we een bijdrage kunnen leveren aan nieuwe, inspirerende zorgproducten zoals dit exoskelet van de toekomst. We gaan er alles aan dat Claudia de Cybathlon wint!”