Project MARCH terugblik

Project MARCH terugblik

“Voortdurend een helicopterview houden en zien hoe een keuze doorwerkt in je totale ontwerp. Dus van iteratie naar iteratie gaan, in plaats van in één streep te blijven doorwerken aan één onderdeel om er dan achter te komen dat het niet in het grotere geheel past.” Wichert Put van Spark legt de essentie van integraal ontwerpen uit, één van de voornaamste bijdragen van Spark aan Project March. Dit project van studenten van TU Delft stelt zich ten doel een exoskelet te ontwerpen waarmee mensen met een volledige dwarslaesie zelfstandig kunnen lopen.

14 november 2018

“Het was ook dit jaar weer ontzettend leuk om aan het project mee te doen,” zegt Put, die vanuit Spark voor het derde achtereenvolgende jaar aan project March verbonden was. “Niet alleen omdat het een belangrijk project is, maar ook vanwege het enthousiasme en de energie die je ervan krijgt.” Gevraagd naar een concreet voorbeeld van Sparks bijdrage in de afgelopen drie jaar, kijkt Put liever naar het proces dat tot de verbeteringen leidde: “Natuurlijk hebben we ons ook op detailniveau met van alles bemoeid, maar ik zou niet iets willen aanwijzen en zeggen ‘Dat was ons idee’. We hielpen ze vanuit de integrale ontwerpgedachte op ideeën te komen. Precies zoals de bedoeling is.” 

Goede tips

Dat treft dan, want zo ervaarden de studenten in het projectteam het ook. Evelien: “Voor mij zat de bijdrage in wat ik vanuit mijn studie niet echt meekrijg: het denken vanuit een industrieel ontwerpperspectief. Dus hoe je het ontwerpproces het best doorloopt om tot betere oplossingen te komen en te bepalen of je oplossing ook echt een toegevoegde waarde heeft.” Stephan zat in de werkgroep Frame. “Spark is gespecialiseerd in integraal ontwerpen en dat missen wij techneuten nog wel eens. Vooral daarmee heeft Spark ons heel erg geholpen, met alles als geheel bekijken in plaats van als losstaande delen.” Marina: “Ze gaven goede tips waarmee we verder konden of signaleerden zaken waar we niet aan hadden gedacht. Bijvoorbeeld dat we met een harnas ook zonder de gemotoriseerde joints met Sjaan* kunnen staan om te kijken of de passing echt klopt.”

Put vult aan. “Wij zeggen altijd: maak wat je tot dusver hebt ontworpen. Bouw de huidige status met 3D prints, schuimblokken en kippengaas. Nu dus ook. Want dan kun je pas echt met de piloot en de onderlinge teams beoordelen hoe het ervoor staat. Past alles nog steeds? Heeft Team Frame voldoende rekening gehouden met de plannen van Team Elektro? Of vice versa?”

Met de succesvolle presentatie van de March III op 14 augustus sloot de derde jaargang studenten hun projectjaar af om het over te dragen. Een nieuwe groep van 23 studenten zal het ontwerp komend jaar doorontwikkelen in de March IV. Dat zal een dankbare taak zijn, want Sjaan en het ‘oude’ team wonnen in september met de March III drie van de vier onderdelen tijdens de Cybathlon van Düsseldorf. Bravo!

 *Sjaan is Sjaan Quirijns, de vrijwilliger die een jaar lang (test)piloot en lid van het team was. Sjaan heeft sinds haar 24e een dwarslaesie. 

Zie ook: