The designer’s favourite: de iPod Video

The designer’s favourite: de iPod Video

Dat we bij Spark van onze eigen ontwerpen enthousiast worden… allicht! Maar dat betekent niet dat we andermans ontwerpen niet ook kunnen waarderen. Sterker nog, op veel designers kan een product of ontwerp een blijvende indruk maken. Een indruk waarmee het apart komt te staan van alle het andere wat er in de wereld gemaakt wordt. Voor Hugo Honijk, designer bij Spark, is dat de Apple iPod.

26 mei 2020

HH: “Ja, de 5e generatie iPod met video wel te verstaan.”

Dat is erg specifiek... 

HH: “Klopt. Toen deze uitkwam was ik bezig een nieuwe studie te kiezen. In plaats van de studie met de grootste kans op een baan te pakken, wilde ik iets waar mijn hart sneller van ging kloppen. Ik dacht aan iets creatiefs en neigde naar grafische vormgeving. Maar deze iPod opende voor mij de wereld van productontwerp. De realisatie dat je zoiets kan ontwerpen. Het verhaal en de kunst die er achter zitten. De techniek… Lang verhaal kort: ik ben Industrieel Product Ontwerpen in Rotterdam gaan studeren.”

 

 

Waarom juist deze? 

HH: “Natuurlijk had de iPod in eerdere uitvoeringen al een enorme culturele impact. Met een propositie die zoveel verder ging dan een mp3-speler. In de audiozaak waar ik werkte protesteerden klanten als ik ze naar de mp3-spelers verwees. Ze wilden geen mp3-speler, ze wilden een iPod! Maar deze 5e generatie was wat mij betreft de eerste echt slicke. Zonder fysieke knoppen en met het nu iconische touch click wheel. Dat voelde als iets magisch. En dan de strakke display, superhelder en met een goeie resolutie… De oudere modellen hadden nog van die blokkerige schermpjes. En als klap op de vuurpijl die witte oordopjes! Ja, dan kun je me opvegen…”