Vernieuwde interceptor-barrière bestrijdt plastic

Vernieuwde interceptor-barrière bestrijdt plastic

The Ocean Cleanup ontwikkelt technologie om het plastic in de oceaan op te ruimen. Om dat te kunnen is de ambitie ook dat er geen nieuw plastic in de oceaan terechtkomt. Spark design & innovation werkt samen met The Ocean Cleanup en investeert op deze manier mee in een duurzame toekomst.

2 augustus 2021

Rivierafval

Het meeste plastic afval in de oceaan is afkomstig uit de rivieren (ongeveer 80% is afkomstig uit 1000 rivieren). Er zijn nog weinig oplossingen ontwikkeld voor dit probleem en bestaande oplossingen werken alleen lokaal.  Het Interceptor Project is de eerste schaalbare oplossing om rivierplastic te onderscheppen voordat het de oceaan bereikt. Rivierafval wordt door een barrière die 50cm onder en 20cm boven wateroppervlak drijft naar de opening van de Interceptor geleid. Aan de barrière zijn Floats bevestigd, om ervoor te zorgen dat de barrière op de juiste hoogte drijft en als een transportband vervuiling naar de Interceptor brengt. Waar het in containers wordt getransporteerd. 

 

 

 

 

Missie

In samenwerking met het rivieren-team van The Ocean Cleanup en maritieme engineering experts van C-job heeft Spark de Float opnieuw ontworpen en getest. Door zijn unieke vorm en verdeling van ballast en drijfvermogen blijft het rechterop staan (ook in snelstromende rivieren). De nieuwe barrière is hierdoor stabieler, blijft beter drijven en er wordt meer plastic gevangen. De Float is gemaakt van gebruikte visnetten en de ballast van punch-residu uit de maakindustrie en daardoor zo circulair mogelijk. Door het slim ontwerp is een aanzienlijke kostenbesparing behaald en de installatie vereenvoudigd. 

The Ocean Cleanup heeft als missie de 1000 meest vervuilde rivieren aan te pakken binnen vijf jaar. Met de vernieuwde Float is dat doel een stap dichterbij. Ook geïnspireerd? Doe mee!

 Zie ook:

The Interceptor aan het werk!