Award
Bekroond product
  • Erkenning Goed Industrieel Ontwerp Erkenning Goed Industrieel Ontwerp
Brailleleesregel

Brailleleesregel

Het fenomeen brailleleesregel is niet nieuw. Al zo’n twintig jaar worden ze gebruikt als computer-“display” voor blinden. Onze uitdaging was een zéér compacte brailleleesregel te maken. De allerkleinste ter wereld. Met name de dikte en de afstand tot het computertoetsenbord zijn al snel te groot. Toch moet de leesregel behoorlijk degelijk zijn, want de gebruikers stoten een brailleleesregel wel eens van tafel.

"Tast"-panel

Gelet op de doelgroep bleef het niet bij tekeningen, maar werden schetsen al heel snel uitgewerkt in eenvoudige, tastbare modellen. Een testpanel van blinden kon zo hun mening geven over de grootte, vormgeving en de plaats van de knopjes en aansluitingen.

Blinden die braille kunnen lezen hebben een buitengewoon gevoelige tastzin. Kleine randjes, afrondingen en textuurverschillen zijn soms nauwelijks zichtbaar, maar worden wel gevoeld! Daarom maakte Spark een reeks, steeds gedetailleerdere, modellen.

Klikgevoel

Niet alleen de vorm en afmeting van de bedieningsknoppen werd uitgebreid tactiel getest; een grote variatie aan onderliggende schakelaars werd in combinatie met de knoppen beproefd op bedieningskracht en klikgevoel.

Door een geperst stalen bodem toe te passen konden we een extreem lage leesregel maken, die toch sterk en stijf is. En door toepassing van een soft touch coating voelt de brailleleesregel zowel aan de boven- als aan de onderzijde aangenaam aan.

Zie ook: