Award
Bekroond product
  • Syntens Innovation AwardSyntens Innovation Award
M2Desk: een pc-schooltafel

M2Desk: een pc-schooltafel

Schoolkrijtjes zijn al een tijdje passé. Sinds kort kunnen schoolschriftjes en schrijfgerei ook de deur uit. Spark ontwierp de M2Desk, een schooltafel die in een handomdraai is om te toveren tot een draadloze multimedia-desk.

Een leerling pakt een accu uit de oplader, steekt hem in de desk, en gaat rekenen, tekenen, een toets maken of schrijven.

Integratie van bureau en computer

De M2Desk is ontwikkeld in opdracht van het gelijknamige bedrijf M2Desk. Spark stond voor de uitdaging een robuuste computerwerkplek te creëren met behoud van de bureaufunctie.

De kern van onze oplossing ligt in een vernuftig draai- en verstelmechanisme. Een touchscreen-computer en een toetensbord zijn vrijwel onzichtbaar verzonken in het tafelblad en met laminaat afgewerkt. Het aanraakscherm rijst op als je het indrukt, waarna het traploos is te verstellen in hoogte, afstand en kijkhoek. De ruimte die het scherm achterlaat, wordt bij het kantelen automatisch ingenomen door een werkblad dat strak aansluit op het vlak van de tafel. Direct achter het werkblad steekt het toetsenbord in een kunststof hoes. De leerling plaatst het bord in een oogwenk op het werkblad, en kan direct aan de slag.

Het mechanisme laat ook toe dat er gewerkt wordt met het touchscreen als ondergrond. Met een simpele kantelbeweging schuift het werkblad onder de schooltafel en fungeert het aanraakscherm als werkvlak.
Het ontwerp zorgt voor een hoog ergonomisch comfort. De leerling werkt met een digitale pen waardoor de arm altijd wordt ondersteund en kijkhouding en afstand tot het scherm correct zijn. Ook de mogelijkheid het beeldscherm in elke gewenste stand te draaien, draagt sterk bij aan het comfort.

Besparing energieverbruik

De M2Desk kan een fikse besparing op het energieverbruik betekenen. De multimedia-desk heeft een vermogen van 10 Watt. In vergelijking met een gemiddelde computer met TFT monitor van 250 Watt is dit maar liefst 25 keer minder energieverbruik. Omdat hiermee bovendien de warmte-afgifte stukken lager is, kan de airco uitblijven. Daarnaast wordt een apart computerlokaal met speciaal meubilair uitgespaard.

Spark heeft er voor gezorgd dat de M2Desk op vrijwel alle nieuwe en bestaande tafelonderstellen te monteren is. De multimedia-tafel is dus eenvoudig te integreren in het klaslokaal.

Zie ook: