Award
Bekroond product
  • Erkenning Goed Industrieel Ontwerp Erkenning Goed Industrieel Ontwerp
  • Syntens Innovation AwardSyntens Innovation Award
  • iF Design AwardiF Design Award
ClearReader+ voorleesapparaat

ClearReader+ voorleesapparaat

Optelec wilde een compleet nieuw type hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Een innovatief product dat gedrukte tekst automatisch omzet naar spraak. Het resultaat: de ClearReader+.

Nieuw archetype

De ClearReader+ is een totaal nieuw concept. Dus moesten we een nieuw archetype creëren. Het werd een product met een aantrekkelijke, rustige vormgeving en een heldere gebruiksfunctie. Een design dat goed aansluit bij de doorgaans oudere doelgroep.

Het apparaat heeft een eenvoudig uitklapbare camera-arm waar de gebruiker bijvoorbeeld een krant, boek of tv-gids onder kan plaatsen. Na een druk op de scanknop maakt de camera een foto van de tekst. Binnen enkele seconden wordt de tekst automatisch voorgelezen.

De bedieningsknoppen zijn door hun vorm en kleur door slechtzienden of blinden eenvoudig te onderscheiden en te gebruiken. Dankzij de handgreep kan het handige hulpmiddel gemakkelijk meegenomen worden.

Onbegrensd

Standaard spreekt de ClearReader+ al Nederlands, Engels, Frans en Duits. Ook de snelheid is niet begrensd: de gebruiker kan zelf de voorleessnelheid instellen.

De Optelec ClearReader+ is een maatschappelijk belangrijk hulpmiddel voor blinden, slechtzienden, analfabeten en dyslectici. Spark en Optelec ontvingen voor de ClearReader+ een iF Award 2012 en een GIO Award 2010.

Zie ook: