PAL-V: De vliegende auto

PAL-V: De vliegende auto

Spark directeur Robert Barnhoorn en initiatiefnemer John Bakker deelden al in 1999 dezelfde droom: een vliegende auto ontwikkelen. Een innovatief nieuw voertuig dat zowel op de weg als in de lucht goed presteert. Dit werd de PAL-V: Personal Air and Land Vehicle.

Dromen waar maken

Het is ons vak om innovatieve producten te ontwikkelen voor ondernemers. Hun dromen helpen waar maken. Dit bijzondere project startte mede als onze eigen droom: Kunnen rijden naar een van de nabije – nieuw aan te leggen – start- en landingsstroken naast de snelweg, daar rotor en staart uitklappen, en vliegen naar je bestemming.

Reddingsdiensten

Een vliegende auto is ideaal voor reddingsdiensten die snel ter plaatse moeten zijn. Of voor (ontwikkelings)landen waar grote delen van het land niet voorzien zijn van een goed weggennet. De PAL-V is het ultiem flexibele deur-tot-deur vervoersmiddel: vliegen waar dat kan, en aansluitend rijden.

Snel op de weg én in de lucht

Voordat we startten met dit uitdagende project, wilden we uiteraard weten of het een realistische droom was. Robert: "In de haalbaarheidsstudie kwam duidelijk naar voren dat het voertuig alleen commercieel interessant is als het volwaardig kan rijden én vliegen". We kozen voor het gyrocopterprincipe: eenvoudig te besturen, veilig en betrouwbaar.

Stabiel door kantelprincipe

En we combineerden dit met het kantelprincipe van de eerder door ons ontwikkelde, baanbrekende voertuig Carver. Daarmee losten we het aloude struikelblok van het hoge zwaartepunt - automatische gevolg van inklapbare vleugels - in een keer op.

Mock-up

Met behulp van vele schetsen, ontelbare CAD-tekeningen, overtuigende visualisaties om financiering binnen te halen en stapels berekeningen, ontwikkelden we samen met PAL-V technisch complexe onderdelen zoals het basisconcept, rotor-besturingssysteem, rotormast en oprichtmechanisme. Om gevoel te krijgen voor afmetingen en zichtlijnen maakten we een ‘mock-up’ van pvc buizen, hout en textiel; nu de blikvanger van onze studio.

Wereldnieuws

April 2011 kwam het prototype van de PAL-V wereldwijd in het nieuws vanwege zijn Maiden Flight (video 1). Ook was hij onder andere te zien bij TV programma 'De Kennis van Nu' (video 2), was hij genomineerd voor de Rotterdam designprijs en heeft hij in vele tijdschriften en dagbladen gestaan.

In 2017 werkelijk gecommercialiseerd!

PAL-V N.V. heeft hard verder gewerkt aan de ontwikkeling. De PAL-V Liberty is nu te koop, voor 499 000 euro. De eerste oplage bestaat uit maar liefst 90 exemplaren en wordt geleverd in 2018. En ze staan niet stil, er wordt gewerkt aan een sportieve, goedkopere versie.

Zie ook: