Award
Bekroond product
  • Change in Business AwardChange in Business Award
  • Dutch Design AwardDutch Design Award
Rescue Tip-Board: opblaasbaar reddingsvlot

Rescue Tip-Board: opblaasbaar reddingsvlot

Het Rescue Tip-Board is een levensreddend product. Dankzij dit opblaasbare reddingsvlot zijn de overlevingskansen van waterslachtoffers aanzienlijk hoger. Ze zijn namelijk veel sneller te bereiken én er kan direct gestart worden met hulpverlening.

Levensreddende innovatie

Tot nu toe moesten redders van de brandweer zwemmen om een drenkeling te redden, soms tot wel 200m van de wal. En weer terug, samen met de drenkeling. Een flinke uitputtingsslag, en niet ongevaarlijk voor hen. Het helpen van het slachtoffer kan bovendien pas starten na het aan land brengen. VeiligheidsRegio Haaglanden vroeg ons een oplossing te bedenken en ontwikkelen.

Pragmatisch: nat pak halen

We gingen heel pragmatisch aan de slag. Na het in kaart brengen van de werkwijze bij reddingen en een brainstormsessie met VRH en HONOR Safety & Consultancy, werden al snel de eerste modellen gemaakt in onze werkplaats. En door ons zelf getest in de Maas, direct naast ons pand.

Slim kantelprincipe

Gaandeweg bedachten we het kantelprincipe: door achterop het vlot te gaan staan kantelt het en is de drenkeling veel makkelijker te pakken en op het vlot te krijgen. Niet alleen brandweerlieden hebben direct door hoe het vlot werkt, ook presentator Klaas van TV programma 'Klaas kan Alles’ had het direct onder de knie.

Supersnel inzetbaar

Het volledig opblaasbaar en tegelijk stevig maken van het vlot was een hele uitdaging. Maar daardoor is het nu wel in een rugzak mee te nemen en dus supersnel inzetbaar. De Seabob – een elektrische waterjet – trekt het reddingsvlot snel naar drenkeling en terug naar de kant, waarna direct hulp verleend kan worden.

Award winning

De Rescue Tip-Board heeft de prestigieuze Dutch Design Award gewonnen. De jury prees zowel het eindresultaat als het proces. "De belangen van alle stakeholders zijn meegenomen door grondig onderzoek naar de gebruikssituatie en omgevingsfactoren en door de nauwe samenwerken tussen de betrokken partijen." Ook won het de Design to Improve Life 2015 en was het genomineerd voor de Change in Business Award 2014.

Zie ook: