Universele rolstoeltuimelaar

Universele rolstoeltuimelaar

Een robuust, veilig én eenvoudig plateau om een rolstoel om te toveren tot tandartsstoel. Hierdoor hoeven tandartsen zich niet meer in allerlei bochten te wringen, of zich te vertillen aan het verplaatsen van de patient, om het gebit van ouderen in een rolstoel te behandelen.

De wielen van een rolstoel worden met pinnen vastgezet aan een kantelbaar, in de vloer verzonken, platform. Door de wielen als bevestigingspunt te nemen, en niet het steeds enorm verschillende frame van rolstoelen, is het plateau universeel te gebruiken voor alle rolstoelen.

Bereikbaar gebit

De tandarts kan de rolstoel en patiënt met een afstandsbediening rustig achterover kantelen, tot maximaal zeventig graden. Het hoofd van de patient wordt hierbij extra ondersteund door een aparte hoofdsteun. Uit verschillende testen met bewoners van het reumaverpleeghuis blijkt dat zij op deze rustige, onderstenende manier het kantelen niet als een probleem ervaren. Het resultaat is dat de tandarts zittend naast de patiënt zijn werk doet, in een normale ergonomische houding.

Efficient ruimtegebruik

We hebben er verder voor gezorgd dat de rolstoelmanipulator grotendeels in de grond wegzakt. Enkele onderdelen, zoals de hoofdsteun, kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Zo kan de ruimte daarna voor hele andere doeleinden gebruikt worden.

We ontwikkelden dit tuimelplatform voor rolstoelen samen met het Rotterdams Centrum voor Reuma en Revalidatie, het Erasmus Medisch Centrum, de Delftse industrieel ontwerper prof. ir. Daan van Eijk en A.H.& R.H.den Ouden.

Bij een product dat zo’n vernieuwende oplossingsrichting geeft aan een probleem bestaan er nog geen goede veiligheidsrichtlijnen. We schakelden daarom vroegtijdig een veiligheidsdeskundige in. Samen hebben wij de risico’s grondig geanalyseerd en de nodige veiligheidsmaatregelen in het ontwerp verwerkt.

Meer over de Universele Rolstoel Manipulator vind je hier.